De drie advocaten hadden ruim twee uur nodig om hun standpunten over te maken aan de raadkamer. “We hebben onze argumenten over de aanhouding van onze cliënten overgemaakt en zijn blij dat de raadkamer ons is gevolgd”, reageerden advocaten Michael Verhaeghe en John Maes. Zij stonden de nummers 1 en 2 van PostNL bij. Ook advocaat Jan-Pieter Everts, die de verantwoordelijke van het depot in Willebroek bijstond, sloot zich daar bij aan.
Diepe indruk
Over de inhoud van het dossier wilden ze geen verklaringen afleggen. “Er is alleen gepleit over de aanhouding en de vraag om hen vrij te laten. Hun verblijf in de gevangenis heeft een diepe indruk op hen en hun familie nagelaten. Ze hebben vier dagen op een plaats gezeten waar ze niet thuishoren.”
Voorlopig is het evenwel nog niet duidelijk of de arbeidsauditeur beroep aantekent tegen de beslissing van de raadkamer. “Wij houden een eventueel hoger beroep in beraad tot maandagnamiddag”, klonk het vrijdag. Dat betekent dus dat de drie al zeker tot maandag in de cel blijven. Bij een beroep moeten ze binnen de vijftien dagen voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) verschijnen.
Afgelopen maandag vielen speurders van de federale gerechtelijke politie en de sociale inspectie binnen in de depots van PostNL in Wommelgem, Willebroek en Turnhout. Die van Wommelgem en Willebroek werden na de controle verzegeld. Daardoor kunnen duizenden pakjes niet bezorgd worden. Wanneer de verzegeling wordt opgeheven is voorlopig onduidelijk. Dat is een beslissing die de onderzoeksrechter moet nemen.
Negen mensen werden gearresteerd en uiteindelijk werden CEO Rudy Van Rillaer, operations manager John De Bruin en de depotverantwoordelijke van Willebroek door de onderzoeksrechter aangehouden. Ze worden beticht van onder meer valsheid in geschrifte, mensenhandel en betrokken te zijn bij een criminele organisatie.