Het studiebureau Cenergie deel mee in de prijs voor energie 2013 die het architectenbureau Buro B binnenhaalde bij de bouw van het kantoorcomplex Stebo in Genk. Cenergie tekende de duurzame bouwprocédés en de energietechnieken uit om een nulenergie gebouw neer te zetten. De prijs werd toegekend door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB).
“We zijn uiteraard best trots op de prijs,” zegt Toon Possemiers. “We hebben nu eenmaal allemaal hard gewerkt om tot een afgewogen project te komen dat ook nog eens energieneutraal kon zijn. We hebben in dit opzicht gekozen voor de toepaassing van een warmtepomp waardoor het gebouw met alle faciliteiten op het vlak van verwarming, ventilatie en koeling toch nog meer energie produceert dan het zelf nodig heeft.”
Het kwam er voor het bedrijf uit Berchem op aan om de energietechnieken af te stellen op de concepten die de architecten van Buro B voor ogen hadden. Het is precies “die optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw en het building integrated PV-system” dat de vakjury wilde bekronen. “Het is op die manier een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen.”
Voor de energieprijs waren liefst 66 inzendingen binnengekomen. 48 daarvan werden voorgelegd aan de jury, 31 daarvan zijn er na een analyse van volledigheid beoordeeld door voorzitter Rik Van Rossen, Lud Dedeyne, professor Jean-Marie Haiglustaine, Dr. Timmermans, Kris Van Dingenen, Marc Muylle, en Eddy Vanzieleghem. Bruno Vander Maelen fungeerde als waarnemer voor Electrabel.
De jury kon gebruik maken van vooraf voorbereide tabellen met zowat 150 gegevens over transmissieverliezen, ventilatie, infiltratie, enegierecuperatie, netto energiebehoefte, vloeroppervlakte, verwarming, koeling en hulpenergie.
Cenergie is als onderneming gegrpeid uit het initiatief van energiespecialist Aviel Verbruggen en de universiteit Antwerpen, zegt algemeen directeur Kathleen Markey. “Aviel Verbruggen heeft heel zijn carrière toegespitst op de energieproblematiek. Hij richtte in dit opzicht mee de coöperatieve vennootschap Cenergie op waarmee concrete realisaties op het vlak van energiebeheer zouden uitgetekend worden.” Cenergie stelt vandaag zo’n 35 mensen tewerk.
Cenergie onderkent vandaag net als alle ondernemingen de druk van de economische crisis. Het orderboek voor 2013 zit nog redelijk vol maar voor 2014 zijn de nieuwbouwprojecten iets schaarser. Precies omdat de activiteiten van Cenergie in het verleden gespreid werden over veel verschillende deelmarkten kan Cenergie de crisis wel aan. “Wij doen oa. ook aan renovatie”, zegt Kathleen Markey. “Wij leveren energie-audits af alsook de realisaties van deze audits onder de vorm van ESCO en hebben ons tevens sterk gespecialiseerd in energieboekhouding van gebouwen. De energie-audits en energiemonitoring van gebouwen waren destijds overigens de aanzet tot onze stichting. Zo’n 15 jaar geleden gingen wij in opdracht van de zuivere Intercommunales, nu Infrax de data van honderden gebouwen opvolgen. Wij kregen daardoor heel wat data bijeen en kunnen nu met de hulp van ons softwareplatform eSight optimale regelingen voor installaties voorstellen. Wij volgen onderhand al 2000 gebouwen op….”