Care groeit door in stagnerende schoonmaaksector

embrechtscareDe schoonmaaksector stagneert. Na het transport en de bouw lijden nu ook de schoonmaakbedrijven duidelijk onder de economische crisis van de afgelopen maanden. Dat Care uit Deurne in die moeilijke markt verleden jaar  toch nog een groei van 5% neerzette mag dan wel opmerkelijk heten. Algemeen directeur Rom Embrechts blijft er voorzichtig bij. “Mijn aandeelhouders zullen uiteraard wel meer verwachten…”

Care heeft zich in de afgelopen jaren opgewerkt binnen de top-10 van de Belgische schoonmaaksector en moet met zijn omzet van 31 miljoen euro en 1200 personeelsleden zowat rond de zevende plaats gesitueerd worden. Het bedrijf volgt een heel eigen strategie. Die is voor een groot stuk geïnspireerd door Ron Embrechts zelf die de klanten vooral kwaliteit wil bieden. “Wij moeten het zo ver brengen dat we een wachtlijst kunnen opmaken van klanten die per sé met Care willen werken,” pleegt hij tot zijn mensen te zeggen.

Die andere aanpak is voor een groot stuk ook ingegeven door de aandeelhouders van de Nederlandse holding Vebego die het van duurzaamheid en maatschappelijk engagement in de sector willen hebben. Vebego is als groep sterk verankerd in de facility services, de dienstverlening en de gezondheidszorg. Die specifieke inzet van de groep is ook voelbaar bij Care waar er alvast veel respect betoond wordt ten aanzien van de schoonmakers. Schoonmaakwerk wordt in dit opzicht anders bekeken dan bij traditionele schoonmaakbedrijven. Zo bv. de inzet voor dagschoonmaak. Waarom zouden de bedrijven hun lokalen niet overdag laten schoonmaken in plaats van ’s nachts. Ron Embrechts is ervan overtuigd dat er daardoor een totaal andere perceptie ten aanzien van het werk van de schoonmaakploegen zou ontstaan.

De markt staat ondertussen bovendien ook zwaar onder druk. De sector presteert nu al jaren naeen officieel 50 miljoen werkuren. Dit is evenveel als in …2006. De prijzen zijn bovendien nauwelijks houdbaar. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er elk jaar zo’n 500 faillissementen in de sector zijn. Er worden aan de andere kant ook elk jaar 500 nieuwe schoonmaakbedrijven opgestart zodat het totaal van 2500 ondernemingen behouden blijft.

In de gegeven omstandigheden is er bij Care niet direct veel ruimte om bijkomende personeelsleden aan te werven. “Wij zoeken lokaal altijd mensen, dat wel. Veel kandidaat-werknemers komen zich overigens spontaan bij ons aangeven. Maar extra mensen kunnen wij alleen erbij nemen op het moment dat wij ook extra werk in huis halen. En nog zoiets: indien we een nieuw contract binnenhalen zijn we er volgens de sectorale CAO toe verplicht om minstens zes maanden lang met het personeel van de vorige schoonmaakfirma te werken. Dat zet wel een rem op de spontane groei.”