Wim Loncke_ceo_Care

Care brengt mentaliteitsverandering in mobiliteit op gang

Door de ingrijpende werken aan de Leien en de Oosterweel moeten tegen 2018-2019 minstens 20.000 tot 25.000 auto’s en vrachtwagens uit de spits in en rond Antwerpen. Facilitair dienstverlener Care in Deurne realiseert zich dat het in eigen bedrijf een mentaliteitsverandering op gang moet brengen en oplossingen aanreiken aan zijn medewerkers.

Geïnspireerd door www.sna.be van Stad Antwerpen ging Care begin deze maand na hoe het management en de ondersteunende functies naar kantoor komen. In totaal werden 64 medewerkers bevraagd. Het gaat hem over het managementteam, sales, district managers, teamleiders en nog een aantal ondersteunende functies. Voor hen wil Care een gepersonaliseerd mobiliteitsplan uitwerken.

De 950 Care-medewerkers op de werkvloer bij de Care-klanten werden niet bevraagd. Zij zijn in de omgeving van hun woonplaats tewerkgesteld en gaan met het openbaar vervoer of de fiets naar hun werkplaats(en).

Uit de enquête blijkt dat de wagen het populairste vervoermiddel is. Van de 64 medewerkers komen er 55 met de wagen: 16 met eigen vervoer en 39 met de bedrijfswagen.
“Van de 55 medewerkers die met de wagen komen, gebruiken 24 de Antwerpse ring. Zij zullen geconfronteerd worden met de werken voor de overkapping. Care wil die 24 medewerkers fileleed besparen. Hoe? Door die 24 auto’s van de ring weg te houden en de medewerkers aan te sporen de elektrische fiets als vervoermiddel te nemen”, zegt Care ceo  Wim Loncke.

Zoals in vele bedrijven hebben de commerciële medewerkers en het management van Care geregeld een wagen nodig om zich in opdracht van het bedrijf te verplaatsen. Om die verplaatsingen te beperken, werkt Care al met satellietkantoren in Gentbrugge en Houthalen. Bij sommige grote klanten heeft Care onsite kantoren. Care onderzoekt momenteel ook of kleinere wagens op aardgas een alternatief kunnen zijn voor het bestaand wagenpark.

Wim Loncke: “Care wil nog meer dan nu al het geval is inzetten op thuiswerk en het gebruik van teleconferencing. Iedereen van HR werkt momenteel al 1 dag per week thuis. We overwegen om er 2 dagen van te maken.”
Het bedrijf beoogt een gezonde verhouding tele- en thuiswerken/werken op kantoor en speelt hiermee in op recent onderzoek dat heeft aangetoond dat een geregelde aanwezigheid op kantoor de betrokkenheid van werknemers naar het bedrijf toe verhoogt. Een aangename en functionele werkplek is dan ook bepalend. Daarom heeft Care haar kantoren onlangs volledig heringericht met flexplekken, concentratieruimtes en een huiselijke “Meat & Eat” met een eet- en ontspanningsplaats.

Sinds de oprichting in 1974 groeide Care uit tot een nationaal opererend bedrijf dat zich een plek wist te veroveren in de top 10 van de Belgische schoonmaaksector, met een goede 1.000 werknemers en niet minder dan 52 verschillende nationaliteiten. Sinds 1989 maakt Care deel uit van de familieholding Vebego International Group, de Verenigde Bedrijven Goedmakers met hoofdkantoren in het Nederlands-Limburgse Voerendaal. Dit familiebedrijf, gesticht in 1943, is internationaal actief binnen facility services, personeelsdiensten en gezondheidszorg en stelt meer dan 50.000 mensen te werk.