Op donderdagavond werden voor de vijfde keer de ‘Beste Belgische Vastgoedprojecten’ bekroond. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards lauweren buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: (semi-) openbare-, commerciële en residentiële ontwikkeling. In totaal meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, dongen mee voor het hoogste schavotje om één van de felbegeerde Belgische vastgoedprijzen in de wacht te slepen.
Het was een tienkoppige vakjury van experts en prominenten met onder meer Erik Wieërs, professor Ann Verhetsel en architect Kristiaan Borret die de drie winnende projecten uit Brussel, Antwerpen en Dilbeek bekendmaakte.
“Met de Real Estate Society willen we het streven naar kwaliteit en verscheidenheid in de vastgoedsector aanmoedigen. Projecten die dat in uitzonderlijke mate gerealiseerd hebben, verdienen een bekroning”, vindt Frederik Lesire, MRE, bestuurder van RES. “Met deze awards, zeg gerust de Belgische vastgoed-Oscars, proberen we het volhardend streven naar innovatie en duurzaamheid van talentvolle architecten, ontwikkelaars en bouwbedrijven extra in de kijker te zetten.”
(Semi-) publiek vastgoed: Campus Cadix – Antwerpen
In de categorie voor (semi-) publiek vastgoed schiet Cadix, een scholencampus op het Eilandje in Antwerpen, de oppergaai af. Het project omvat een nieuwbouwblok, de renovatie van het Van Averbekegebouw, beschermd als werk van de gelijknamige architect en een gedeelte van de oude CAD-loodsen.
De scholencampus telt in totaal 24.000 vierkante meter en huist de opleidingen voor kunst, techniek en wetenschap. Daarbovenop zijn er ook wooneenheden voorzien. Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam sleutelde liefst dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die volharding wordt nu beloond met een RES Award.
“Dit ambitieuze project stond voor enkele stevige uitdagingen”, begint het verdict van de jury van de RES awards. “De renovatie van een iconisch pand gaat vaak gepaard met de nodige risico’s. De architecten en bouwheren zijn er met glans in geslaagd om de monumentale gebouwen uit het verleden te laten connecteren met nagelnieuwe architecturale parels. Daarbovenop heeft het door het creëren van kwalitatieve onderwijsplekken ook een niet te onderschatten maatschappelijke meerwaarde.”