De voorbije jaren, en mede onder impuls van de pandemie, ontdekten heel wat ziekenhuizen de voordelen van telemotoring. Nu zijn alle partijen klaar om een volgende fase in te gaan waar telemotoring overal kan worden ingezet waar het klinisch relevant is. “Het structureel inzetten van virtuele monitoring laat ziekenhuizen toe zich nog meer te richten op gespecialiseerde zorgoplossingen”, klinkt het bij Byteflies.
In die trend wil Byteflies een voortrekkersrol spelen. Momenteel maakt 35 procent van de Belgische ziekenhuizen al gebruik van de telemonitoringsoplossingen zoals slimme pleisters voor de opvolging van patiënten met epilepsie, hartproblemen of corona. Het doel is nu om de technologie in te zetten op alle ziektebeelden, waaronder kanker.
LEES OOK. Byteflies en Quad Industries werken mee aan pleister voor corona-patiënten
Opvolging kankerpatiënten
Kanker blijft met ruim 15.000 overlijdens per jaar een van de belangrijkste doodsoorzaken in België. Door de medische vooruitgang is de levensverwachting er door de jaren heen wel op vooruitgegaan, maar het behandelingstraject is vaak lang en ingrijpend. Een goede opvolging is daarbij ook van levensbelang. Om die opvolging te optimaliseren heeft het consortium het systeem OncoCare@Home uitgewerkt. Het consortium bestaat uit Byteflies, nexushealth, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, Leuven Kankerinstituut en UZ Leuven. “Dit systeem zou het aantal ziekenhuisopnames met tien procent kunnen doen verminderen”, klinkt het. Waardoor tegelijk ook de druk op de zorg zou kunnen verminderen.
Het systeem monitort 24/7 de waarden van de patient en communiceert die met het medische team. Zo kan er, indien nodig, snel ingegrepen worden terwijl de patiënt toch in zijn vertrouwde omgeving kan blijven.
In 2023 wil het consortium in testfase gaan die mogelijk tegen het einde van dit jaar kan worden afgerond. “De ambitie is om tegen 2027 zowat tienduizend patiënten in België te hebben gemonitord met de oplossing”, klinkt het in een persbericht.