“Peerke Ribbens was in 1874 koster van de pas opgerichte parochie Achterbroek. In het dorp met toen achthonderd inwoners, opende hij als schoenmaker een winkeltje. Eigenlijk was dat gewoon in de voorste ruimte van zijn huis. Zolang de deur openstond, liepen mensen er binnen en buiten”, blikt Dennis Dockx terug op het prille begin. “In 1919 nam Leon Ribbens, de jongste zoon van het gezin, het winkeltje van amper vijfentwintig vierkante meter over. In die tijd telde Achterbroek veertien van die winkeltjes. Na de dood van haar man zette zijn vrouw en haar twee zonen de zaak verder.”
“Alfons ‘Fons’ Ribbens trouwde met Jeanneke. Haar ouders baatten een voedingswinkel uit en als bruidsschat kreeg zij wat goederen mee. Onder meer toiletpapier dat ze toen hier nog niet kenden”, lacht Dennis. “In 1954 – dus 70 jaar geleden – vormden Fons en Jeanneke de winkel om van een schoenmaker die textiel en lederwaren verkocht naar een voedingswinkeltje. Uit verhalen weten we dat ze in 1960 hun eerste koelingen kochten en in 1968 werd de winkel uitgebreid tot honderd vierkante meter. Op dat moment waren er nog zes winkels in het dorp waar ongeveer tweeduizend mensen woonden.”
“De vierde generatie trad aan in 1985. Lydia Ribbens, de jongste dochter van Fons en Jeanneke, stapte in het huwelijksbootje met Herman Costermans”, pikt Ilona in met het verhaal van haar ouders. “Met hulp van familie bouwden ze de zaak stap voor stap verder uit tot een volwaardige buurtwinkel. Eerst was de superette tweehonderd vierkante meter en na een volgende uitbreiding groeiden ze naar vierhonderd vierkante meter. Stel je voor: zestien keer zo groot dan het winkeltje van oprichter Peerke Ribbens. Zowel Peerke, Leon als Fons combineerden hun werk met de functie van koster in de kerk schuin tegenover de winkel aan de Kalmthoutsesteenweg. Daarom spreken veel mensen, vandaag nog altijd, over ‘de koster’, als ze de Spar bedoelen”, verduidelijkt Ilona.
“Zowel Peerke, Leon als Fons combineerden hun werk met de functie van koster in de kerk schuin tegenover de winkel. Daarom spreken veel mensen, vandaag nog altijd, over ‘de koster’, als ze de Spar bedoelen”
Ilona Costermans
“Lydia en Herman bleven verder investeren in de groei van de winkel. Onder meer café Bij De Paul en ’t Zaaltje verdwenen en zo kwam er plaats om een moderne buurtsupermarkt te bouwen op een perceel van drieduizend vierkante meter. De winkel is nu zevenhonderd vierkante meter met een ruime parking. Ondanks de forse groei in de afgelopen 150 jaar staat de winkel nog min of meer op dezelfde plaats als helemaal in het begin. Drie jaar geleden, in 2021, informeerden Lydia en Herman bij hun dochters Ilona en Ellen of zij de zaak wilden overnemen. Mijn vrouw Ellen verkoos haar eigen job, maar ik zette toen wel de stap om samen met mijn schoonzus de winkel van mijn schoonouders over te nemen”, vertelt Dennis hoe hij mee in de zaak kwam en nu samen met Ilona de vijfde generatie vormt.
“Onze beenhouwerij is een belangrijke afdeling in onze winkel. Hier werken we met vers vlees en bereiden we kant-en-klare maaltijden. Mensen besteden vandaag minder tijd aan eten dan vroeger. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet belangrijk is om lekker en gezond te eten. Onze klanten weten dat ze bij ons terechtkunnen voor verse maaltijden waar ze niet veel werk aan hebben. Dat is zeker iets waar we in de toekomst op blijven inzetten”, gaat Dennis verder.
“Om te vieren dat Spar 150 jaar in onze familie zit, organiseren we op zondag 6 oktober een buurtfeest”, vertelt Ilona. “Momenteel loopt er een spaaractie, waarbij klanten met negen zegels een inkomticket verdienen.”
“Tijdens het buurtfeest treedt 4Tact op. Zij brengen nummers als De Strangers. Jeanneke, de grootmoeder van Ilona, was grote fan van De Strangers en zo willen we haar ook een beetje eren. Na 4Tact treedt de Kalmthoutse partyband Casserole Fermer op. Iedereen is welkom. Wie geen ticket spaarde in de winkel, betaalt 7,5 euro voor de twee optredens”, geeft Dennis Dockx nog mee.