Bruco is als afvalverwerker destijds verhuisd van Antwerpen naar Wijnegem. Het was toen nog een bedrijf met twee vrachtwagens. De onderneming is ondertussen ook al enkele keren van eigenaar veranderd. Onder bedrijfsleider Martin Ooms is Bruco aan een sterke opgang toe.
Vandaag hebben we het allemaal over groen, recycleren, schone energie en de vele thema’s die aanvankelijk enkel tot het gemeengoed van de jongens van Agalev behoorden. Bruco is als firma mee gegroeid in die algemene bekommernis om het milieu. De site aan het Albertkanaal draait vandaag op volle toeren.
Ook afval recycleren is vandaag dan ook meer dan een mooie groene gedachte. Recyclage is een absolute noodzaak. Bruco geeft in dit opzicht nieuw leven aan bouw- en bedrijfsafval, hout en glas. De afgelopen jaren investeerde het bedrijf stevig in medewerkers en machines.
Afval uit containerparken, bedrijven, afvalinzameelaars en particulieren wordt vandaag voor 93% herwerkt bij Bruco, zegt Martin Ooms. “Wij gaan ervan uit dat alles te recycleren valt De 7% die we dan toch niet kunnen recycleren wordt in dit opzicht gebruikt als energiebron in de verbrandingsovens of gaat naar het stort, dat de allerlaatste verwerkingsfase is.”
Bruco verwerkt op haar recyclagesite in Wijnegem elke dag gemiddeld 700 ton afval. Dat wordt aangevoerd door pakweg 120 vrachtwagens. “Het gerecycleerde materiaal wordt naderhand terug gebruikt in bouwmaterialen, grondstoffen en verpakkingen.”
Martin Ooms is als bedrijfsleider al zo’n 35 jaar actief in de afvalsector. Hij werd enkele jaren terug naar Bruco geroepen waar hij de strategie van het bedrijf sterker diende uit te tekenen. Heel de bedrijfscultuur van Bruco staat ondertussen in het teken van ‘afval is grondstof’. De witte kantoren symboliseren de zuiverheid, de meubelen zijn gemaakt van recyclagemateriaal. Op het dak van het gebouw leveren 2000 zonnepanelen het equivalent op om de Bruco vrachtwagens CO2-vrij te laten rijden. Door gebruik te maken van de binnenvaart, worden maandelijks honderden vrachtwagens van de weg gehaald.
Bruco runt ook een eigen containerdienst. Zo’n 1000 stuks staan opgesteld bij zowel bedrijven als particulieren. Overigens kunnen de klanten ook afval komen storten op de site van Bruco zelf.
Door die snelle groei van het bedrijf zijn in de afgelopen jaren verscheidene mensen in dienst genomen. Bruco stelt vandaag 45 mensen tewerk. De gerealiseerde omzet mag op 8 miljoen euro becijferd worden.