SINT-GILLIS-WAAS – Via het dak werden 4 gigantische fermentatietanks in de gloednieuwe brouwerij van The Musketeers geplaatst. Een spectaculaire levering voor de craftbierbrouwerij die in mei haar deuren in Sint-Gillis-Waas zal openen. De tanks kwamen met een uitzonderlijk transport helemaal van Bulgarije.
Brouwerij The Musketeers, die nationaal en internationaal al jaren scoort met zijn Troubadourbieren, moet de nieuwe toeristische trekpleister worden voor het Waasland op de voormalige steenbakkerssite in Sint-Gillis-Waas. Naast brouwerijbezoeken zullen liefhebbers ook kunnen genieten van wat lekkers in het brouwerijcafé.
Eerder in januari werden er al de volledige brouwzaal en moutsilo’s geleverd. Met de plaatsing van de 4 fermentatietanks is de brouwerij bijna helemaal brouwklaar, ook al was dat niet zo eenvoudig. “De tanks zijn zo groot dat ze met een kraan via het dak in de brouwerij geplaatst moeten worden. En dat is milimeterwerk. We wisten slechts enkele dagen op voorhand wanneer exact de tanks uit Bulgarije met een uitzonderlijk transport zouden aankomen. Vanaf eind maart willen we hier onze eerste Troubadour- en andere speciaalbieren brouwen. Wij kijken er alvast naar uit”, vertelt Stefaan Soetemans van The Musketeers.
In de fermentatietank gebeurt één van de laatste stappen van het brouwproces. De gekoelde wort (suikerrijke, waterige oplossing) gaat naar de fermentatietank en na het toevoegen van gist start hier de fermentatie. Eén fermentatietank heeft een inhoud van 12.000 liter, dat is goed voor zo’n 48.000 glazen Troubadour.
Hoge kwaliteitseisen
Met een brouwzaal van het vermaarde Duitse Rolec wordt de lat hoog gelegd. Rolec installeerde eerder al brouwzalen bij gerenommeerde brouwerijen als Brew Dog (Schotland), Meantime (VK), Lagunitas (VS) en het Belgische Sint-Bernardus. In de nieuwe Wase brouwerij kan per batch 60 hectoliter gebrouwen worden, omgerekend zo’n 24.000 glazen Troubadour. Een volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6.000 flessen per uur. De brouwerij brouwt vandaag 8.000 hectoliter per jaar. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren.