Thierry Peeters is de drijvende kracht achter Condacum en HNGRY. Foto: Jan Van der Perre Thierry Peeters is de drijvende kracht achter Condacum en HNGRY. Foto: Jan Van der Perre

Brasseriekeuken van Condacum gaat via HNGRY heel Vlaanderen en Brussel rond: “Alles wordt klaargemaakt zoals in het restaurant”

Onder het moto ‘Goed eten in huis’ zorgen de chefs van HNGRY wekelijks voor een keuze aan vijftien verschillende brasseriegerechten die na bestelling gekoeld thuis worden geleverd. Achter het concept zitten de mensen van de bekende brasserie Condacum in Kontich, in de Antwerpse zuidrand. Alles wordt vers gemaakt, zonder bewaarmiddelen. “De vooroordelen over kant-en-klare maaltijden willen we hier ontkrachten”, klinkt het.

Condacum is een drukbezochte brasserie tegenover tuincentrum Van Uytsel in Kontich. De zaak geniet bekendheid door zijn royale, bourgondische keuken. Mensen komen er langs voor ambachtelijk bereide vol-au-vent of stoofvlees, een traditionele roggevleugel met kappertjesboter of een piepkuiken van ’t spit met dragonsaus. Maar ondertussen is er ook een zijproject dat snel aan belang aan het winnen is.

“We zijn tijdens de lockdown begonnen -uit miserie- met thuisleveringen van onze kant-en-klare gerechten. Het begon heel lokaal, maar na verloop van tijd zijn we mooi gegroeid. Toen de horeca opnieuw open mocht, hebben we beslist om het project toch verder te zetten omdat het zo aansloeg. We hebben ondertussen geïnvesteerd in eigen ateliers in een bedrijvenpark in Wommelgem”, zegt drijvende kracht Thierry Peeters.

De claim dat de thuis geleverde maaltijden ‘op het niveau van een eigentijdse brasseriekeuken’ zijn, lijkt misschien wat sloganesk. “Maar dat is wel in realiteit volledig onderbouwd. Het HNGRY-repertoire krijgt smaak en vorm onder de vleugels van het keukenteam Condacum. Net zoals in de brasserie zorgen we voor een 100 procent verse keuken, we werken op identiek dezelfde manier. Het enige verschil is dat er geen mensen in de zaal zitten.”

De maaltijden worden gekoeld geleverd. — © Jan Van der Perre
De maaltijden worden gekoeld geleverd. Foto: Jan Van der Perre

Er is nu een team van een viertal chefs aan de slag om de bestellingen te bereiden. Soms springt iemand van de brasserie extra in of gaat de wisselwerking in de andere richting. “We beginnen altijd van rauwe producten, trekken onze eigen fonds, plukken zelf het kippenvlees voor de vol-au-vent, enzovoort. Dat proef je. We merken dat ook veel kritische lekkerbekken overstag gaan voor de kwaliteit die we brengen. De vooroordelen over kant-en-klare maaltijden willen we hier ontkrachten”, zegt Peeters.

Geen bewaarmiddelen

Er wordt ook heel bewust gewerkt zonder bewaarmiddelen. De maaltijden worden verpakt onder atmosferische bescherming en blijven 5 tot 7 dagen in goede conditie. De leveringen gebeuren met een gekoelde wagen aan huis in heel Vlaanderen en Brussel. “We hebben wekelijks een variërend aanbod van vijftien gerechten, waarvan er altijd enkele kidsproof zijn en enkele als extra gezond worden aangeprezen. Je kan bestellen tot donderdagochtend 9u, de gratis leveringen gebeuren op zaterdag of maandag.”

De omzet is ondertussen ongeveer even groot als die van de drukbezochte brasserie. “We willen nu verder groeien en hebben een gloednieuwe website gebouwd voor de bestellingen. Al waken we er streng over dat we onze artisanale werkwijze steeds blijven behouden. We willen niet zoals de concullega’s worden, wij willen het op onze manier doen”, klinkt het tot slot.

Zeebaars met kappertjes. Foto: HNGRY
Zeebaars met kappertjes. Foto: HNGRY