Uitbaters Rein Van Hove en Dirk Blockmans Uitbaters Rein Van Hove en Dirk Blockmans tijdens de opening van Belair in 2022. Foto: Patrick De roo

Brasserie Belair in Antwerp Airport na twee jaar failliet, luchthaven hoopt dat zaak snel weer open kan gaan: “We bekijken de opties”

Restaurant Belair in de luchthaven van Deurne legt de boeken neer, minder dan twee jaar na de laatste heropening. Ook de vorige uitbater ging in 2019 failliet. Antwerp Airport, die de ruimte verhuurt, wil de sluitingsperiode zo kort mogelijk houden.

Na drie jaar leegstand namen Rein Van Hove en Dirk Blockmans, die ook Brasserie 2140 in Borgerhout beheren, Belair over in het voorjaar van 2022. Ze investeerden flink om het restaurant, met negentig zitplaatsen en een ruim dakterras, nieuw leven in te blazen. Zo plaatsten ze onder meer een moderne keuken en nieuwe meubels. “Het speciale kader van ons restaurant spreekt duidelijk aan. De luchthavendirectie is enorm blij met onze komst”, vertelde Van Hove in deze krant tijdens de opening.

Maar die heropleving leidde niet automatisch tot een succesverhaal. Sinds enkele dagen is Belair gesloten, want het vennootschap achter de brasserie heeft de boeken neergelegd. In de jaarrekening van 2022 staat dat het restaurant een verlies van meer dan 300.000 euro had. Daarom heeft de ondernemingsrechtbank een curator aangesteld om het faillissementsproces te beheren, maar die wil niet reageren. De uitbaters van het restaurant zijn onbereikbaar.

Toekomst

De luchthaven reageerde wel. “Het klopt dat Belair Antwerp tijdelijk gesloten is”, zegt Tom Rutsaert, woordvoerder van de luchthaven. “We bekijken nu samen met de huidige eigenaars of met andere partijen wat de opties zijn. We hopen dan ook om de sluitingsperiode zo kort mogelijk te houden. Alle overige food & beverage faciliteiten, zowel voor als na de securitycontrole van de Antwerp Fly Shop, blijven wel open.”

Een succesvol horecabedrijf op Antwerp Airport runnen blijkt uitdagend te zijn. De vorige uitbaters moesten in 2019, na tien jaar, de handdoek in de ring gooien. Toen werden de veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Zaventem in 2016 als de voornaamste oorzaak genoemd. Alle klanten moesten toen via de douane passeren.

De Brasserie heeft een uitgebreid dakterras. Foto: Patrick De Roo

Foto: Patrick De Roo