Monida 4 Foto: Koen Fasseur

Bram Gilens is nieuwe eigenaar van bistro-crèmerie en bakkerij Monida in Heide

KALMTHOUT - In september ging bistro-crèmerie en bakkerij Monida dicht, omdat de familiezaak na meer dan 80 jaar geen opvolger had. Nieuwe eigenaar Bram Gilens heropent Monida op vrijdag 18 november.

Bram Gilens (44) bezit met de overname van bistro-crèmerie en bakkerij Monida al vijf zaken. Hij runt ook de Heihoeve aan de parking van Grenspark Kalmthoutse Heide, de Bosrust in Essen-Horendonk en Royal Café in het Centraal Station in Antwerpen. Een man met heel wat ervaring in de horeca dus en dat speelde mee bij de overname van Monida.

Bram Gilens: “Veerle De Jong, die Monida tot enkele maanden geleden uitbaatte, wilde niet dat de zaak zou veranderen in bijvoorbeeld een pitta- of pizzatent. Er hing te veel geschiedenis vast aan de bekende crèmerie, die al decennialang een vaste waarde is in het centrum van Heide. Ze nam contact op en al vlug kwamen we tot een akkoord om Monida over te nemen en zowel de naam als het concept te behouden”, legt Bram Gilens uit.

Monida

Gust Buyens was de oudste zoon uit een bakkersfamilie in Nieuwmoer en begon in 1936 samen met zijn vrouw Liza een eigen zaak op de hoek van de Sint-Jozeflaan en de Max Temmermanlaan. De namen van zijn drie dochters Monique, Frieda en Nicole inspireerden hem voor de naam van zijn nieuwe zaak. Gust en Liza openden een bakkerij en later ook een crèmerie en al gauw was de ijscrème bekend in de regio.

Bram Gilens weet dat je een vaste waarde als Monida niet moet veranderen in een zaak met andere uitstraling en invulling. Dat doet hij dan ook niet. Bram Gilens: “Monida blijft Monida. We hebben de zaak opgefrist en hier en daar zijn wel structurele aanpassingen gebeurd. Op de plaats waar tot voor kort het brood werd gebakken, installeerden we een nieuwe keuken. Dat wordt vanaf nu het terrein van chef-kok Ulla Van Daele, die jarenlang aan de slag was in het Strijboshof in Kalmthout. Als bistro blijven we de kaart trekken van de Belgische klassiekers. Witloof in de oven, beuling met kriekjes, croques in de pan gebakken, stoofvlees en vol-au-vent staan daarom zeker op de vernieuwde kaart. Bakkerij Monida opent 9 december opnieuw de deuren. Het brood wordt niet meer ter plekke gebakken, maar aangeleverd.”

Crèmerie

Uiteraard behoudt Monida zijn ijscrème. “We blijven werken met het recept van weleer. De smaken zijn wat uitgebreid en vanaf nu serveren we het ijs van Monida ook in al mijn andere horecazaken. Ook het familierecept voor de wafel- en pannenkoekendeeg nemen we mee in de nieuwe Monida. Op het terras zit je vanaf nu altijd droog, want het is helemaal overdekt.”