De vijf kolommen van de nieuwe installatie voor butadieenextractie bij het chemiebedrijf BASF Antwerpen torenen al boven de horizon uit. De fabriek wordt normaal volgend jaar opgestart.
Met de bouw van een installatie voor de extractie van butadieen uit de ruwe C4 van de stoomkraker wordt BASF Antwerpen extra stevig verankerd in de regio. Het geproduceerde butadieen zal immers voor nagenoeg de helft als grondstof naar de eigen Styrolution-eenheid afgevoerd worden. De nieuwe fabriek krijgt een geïnstalleerde productiecapaciteit mee van 155.000 ton op jaarbasis. De andere helft gaat met tankschepen en ketelwagens naar externe klanten van BASF. In het nabijgelegen tankpark is daartoe trouwens ook een bijkomende opslagtank van 4.200 kubieke meter gebouwd. Die werd overigens in zijn geheel verscheept vanuit Thailand.
De bouw van de nieuwe productie-eenheid heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Er werd liefst 7.000 kubieke meter aan beton in verwerkt en 1.100 ton staal. Het investeringsbedrag loopt uiteraard hoog op maar werd niet vrijgegeven. Bedrijfsleider Jan Gils heeft het over “de prijs van een grote Airbus.” Ook voor de opslagtank is een aanzienlijk bedrag neergelegd.
Technisch zal de nieuwe fabriek werken volgens het principe van “extractieve distillatie in een scheidingswandkolom waarna een verdere zuivering gebeurt via conventionele distillatie.”
“De stoomkraker produceert vandaag C4 waarin ook butadieen zit. Omdat we nu nog niet over een installatie voor butadieenextractie beschikken wordt de hoogwaardige butadieen gehydrogeneerd tot minderwaardige butaan en buteen,” zegt Jan Gils. “Met de nieuwe installatie zullen we het waardevolle butadieen wél kunnen isoleren uit de ruwe C4. De bestaande hydrogenatie-installatie blijft dan behouden als back-up.”
De opstart voor de nieuwe eenheid is gepland voor volgend jaar. Wanneer is nog niet beslist. In de nieuwe fabriek zullen op termijn verscheidene extra mensen aan het werk kunnen. Daarvan zijn er al een aantal in dienst genomen. Bij BASF Antwerpen werken vandaag zo’n 3.000 medewerkers.
In het bedrijfsblad van BASF Antwerpen heet het ondertussen nog dat het bedrijf bijkomende inspanningen doet om nog meer inveseringen naar de Scheldestad te halen. De concurrentie binnen de groep heet evenwel heel scherp te zijn “en alles is afhankelijk van de marktontwikkelingen in Europa.” Om aantrekkelijk te blijven “zijn er daarom ook investeringen nodig in de bestaande infrastructuur.” “Ook processen verder optimaliseren en steevast kostenbewust werken zowel in operations als in logistiek en services blijft daar onlosmakelijk mee verbonden.”