Bouwbedrijf Menbo Björn Herrewijn met Bice en Marc Mennes. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Bouwbedrijf Menbo bestaat 50 jaar: “We bouwen nu voor kinderen van eerste klanten”

1974 was een bijzonder jaar voor Marc Mennes. Hij richtte Menbo (Mennes Bouwbedrijf) op en werd vader van zijn dochter Bice. Vandaag leidt zij, samen met haar man Björn Herrewijn, het familiebedrijf. “Wij bouwen vijftig jaar later voor de kinderen van klanten van mijn ouders”, vertelt Bice Mennes.

“Als zoon van een notaris had ik wel wat kennis van vastgoed, maar ik had geen ervaring in ‘den bouw’ toen we in 1974 Menbo hebben opgericht. Door hard te werken, heb ik wel snel geleerd”, lacht Marc Mennes (75) terwijl hij door een album bladert met foto’s van werven uit hun beginperiode.

In 1974 bouwde Menbo tegenover de kerk van Essen-Statie twaalf appartementen. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

“Ons eerste bouwproject staat nog altijd aan de Kerkstraat 46, tegenover het kerkje van de wijk Statie. We braken er een rijkswachtkazerne af en bouwden twaalf appartementen. Een beetje projectontwikkeling avant la lettre”, herinnert Marc zich nog goed. “Enkele jaren later bouwden we aan de Stationsstraat 165 een gebouw met 13 appartementen. Eén daarvan gebruikten we nog lang als kantoor. Tot we in 1989 verhuisden naar onze huidige locatie aan het Spijker 65.”

Bouwbedrijf Menbo sloopte in 1974 een rijkswachtkazerne en bouwde er 12 appartementen. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

“Mijn broers voelden er niets voor om mee in de zaak van mijn ouders te stappen”, pikt dochter Bice in. Zij leidt vandaag bouwbedrijf Menbo met een veertigtal medewerkers. “Hoewel ik eerst ook in een totaal andere sector werkte, koos ik er zelf voor om twintig jaar geleden wel mee in de zaak van mijn ouders te komen werken.”

Bice nam de leiding volledig over van haar vader Marc en ook haar man Björn werkt bij Menbo. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

“In 2011 overleed mijn moeder, Hilde, onverwacht. Daarvoor was ik al betrokken bij de leiding van het bouwbedrijf, maar zodra mijn vader besloot om wat afstand te nemen, nam ik het volledig over”, licht Bice toe. “Iets meer dan tien jaar geleden is ook mijn man, Björn Herrewijn, bij Menbo gestart.”

“Voor veel koppels is het niet eenvoudig om dag in dag uit samen te werken, maar bij ons loopt dat al vele jaren vlot. Met onze zoon en dochter spraken we wel af om thuis niet over het werk te praten. De ene dag lukt dat al wat beter dan de andere”, lacht Björn.

Op sociale media blikt Menbo met oude foto’s zelf terug op de voorbije 50 jaar. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

“De sterkte van Menbo is dat wij de afgelopen vijftig jaar uiteenlopende projecten deden. Wij bouwen en renoveren voor particuliere klanten, maar zetten ook loodsen voor bedrijven, scholen of gebouwen in opdracht van een overheid. In Essen hebben we bijvoorbeeld de nieuwe turnhal gezet die zowel scholen als turnkring Gympuls gebruiken”, legt Björn uit.

“Elke bouw is anders, maar wij werken steeds op dezelfde manier”

Bice Mennes

“Elke bouw is anders, maar wij werken steeds op dezelfde manier met één vast aanspreekpunt voor onze opdrachtgever. Wij hebben metselaars en timmermannen in dienst om het grootste deel van de ruwbouw zelf uit te voeren. Voor de verdere afwerking doen we beroep op vakmannen uit de buurt, onderaannemers waar we al jarenlang goed mee samenwerken”, gaat Bice verder.

“Iets wat zeker veranderde, zijn de meivieringen”, pikt Marc in. “Vroeger was het traditie om een grote tak op het dak te zetten als metsers het hoogste punt van een gebouw bereikten. De bouwheer trakteerde de werkmannen. Dan werd er een pintje gedronken op de werf. Vandaag ligt dat om veiligheidsredenen begrijpelijk wat moeilijker.”

“Regelgeving rond veiligheid en de bouwmethodes zagen wij de afgelopen jaren fel veranderen. Dat vraagt een constante opvolging en bijscholing van onze mensen. Daar blijven we zeker in investeren”, vult Björn aan.

“Voor een familiebedrijf als het onze is het leuk dat wij nu soms bouwen in opdracht van kinderen van klanten van mijn ouders”, vertelt Bice. “Dat toont aan dat mensen tevreden zijn over ons en dat ze dat, over generaties heen, doorvertellen. Net zoals wij al lang vaak voor dezelfde architecten werken, hebben we zeker ook trouw personeel. Sommige medewerkers zijn intussen 35 jaar bij ons.”

Filiaal in Nederland

“Ook over de grens kennen ze ons. Gezien de stijgende vraag uit Nederland richtten we in 1997 een filiaal op in Roosendaal. De manier van werken is daar toch wat anders, maar daar hebben we intussen al veel ervaring in opgebouwd”, vertelt Björn.

“Als familiebedrijf willen wij de komende jaren blijven verder werken zoals we nu doen. Diverse projecten zorgen voor een leuke mix. Zowel uit het bouwen van een nieuwe thuis voor iemand als uit het realiseren van een school, sporthal of gebouw waarin ze mensen met een beperking helpen, halen we veel voldoening”, besluiten Bice Mennes en Björn Herrewijn.