Een maand voor de eerste lockdown gooiden Sandro (48) en Jos (51) de deuren van HOØK vol enthousiasme open. Het hoekpand waar voordien een frituur huisde, toverden ze om tot een uitnodigende bar waar je zelf een ontbijt, brunch of lunch kan samenstellen. “Jos ging op een dag frietjes halen aan de overkant van de straat en kwam terug met een pak friet en een pand om onze eigen zaak in te starten”, grinnikt Sandro.
HOØK – een knipoog naar Kopenhagen, waar ze hun mosterd gingen halen voor het foodconcept – is vandaag de verbindende factor van de wijk en daar is het duo meer dan trots op. “Het is zo fijn om te zien hoe iedereen hier samenkomt”, glundert Jos. “Veel buren hebben elkaar hier voor het eerst ontmoet. Zo is een buurvrouw nu dogsitter van een gezin wat verderop, nadat ze hier aan de praat waren geraakt. Dat vinden we prachtig om te zien”, vult Sandro aan.
Drie jaar later is het enthousiasme nog steeds even groot, maar wordt het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Ondanks creatieve oplossingen zoals hun ‘out of the box breakfast’ strooiden de coronacrisis en de energieprijzen die nadien verdriedubbelden, roet in het eten. “Bovendien ligt HOØK niet te midden van de populaire Borgerhoutse clusters waar iedereen naartoe trekt”, zegt Jos. “We kunnen op veel steun rekenen van onze buren, maar dat is jammer genoeg niet voldoende.”
Tweede adem vinden
De rol van buurtbar willen ze liefst nog lang op zich nemen, maar financieel is dat op deze manier nauwelijks vol te houden. Daarom besloten de immer sympathieke uitbaters om een hulpkreet uit te sturen. Via een crowdfunding hoopt HOØK een tweede adem te vinden. En ook dit doen Sandro en Jos weer op hun eigen, warme manier. Geen bijdrage gaat voorbij zonder beloning. Huisgemaakte croissants gevuld met allerlei lekkers, een aperitivo voor twee met een all you can eat piadina en een lekker Siciliaans diner staan op de lijst.
“Het is ons niet om het geld te doen, maar om onze liefde voor de zaak en de buurt”, zegt Jos. “Daarom geven we met plezier iets terug aan de mensen die onze droom mee mogelijk willen maken.” Ondanks alles zijn de plannen voor de toekomst nog altijd even groots. “Twee keer per maand gaan we tijdens apericena-avonden Italiaanse streetfood aanbieden en met Jive on HOØK willen we artiesten en DJ’s een uitvalbasis bieden”, klinkt het enthousiast. “Tijdens de jaarlijkse HOØK Pancake Run hopen we ons district in beweging te zetten, met een lekkere pannenkoekenbak als motivatie.”
Sandro en Jos doen naast de crowdfunding ook een warme oproep naar enthousiaste ondernemers die een werkplek kunnen gebruiken, een workshopruimte zoeken of een teambuilding willen organiseren. “Aangezien wij pas donderdag openen, staat onze zaak drie dagen per week leeg. Ruimte genoeg dus voor enthousiaste gelijkgezinden om hun ding hier te komen doen.”