Userfull 2 Foto: Joris Herregods

Booms bedrijf ontwikkelt zorgtechnologie voor Toontjeshuis: “Digitale vriend stelt bewoners én ouders op hun gemak”

BOOM - In Boom opent volgende zomer het eerste Toontjeshuis waar veertien (jong)volwassenen met een beperking zelfstandig gaan samenwonen. Ter ondersteuning heeft het Boomse IT-bedrijf Userfull een digitaal ‘alles in één’ communicatiesysteem ontwikkelt. Digitale vriend ‘Jefke’ gaat verder dan het klassieke oproep- en waarschuwingssysteem. Bewoners kunnen via het systeem bijvoorbeeld ook chatten en foto’s delen.

Op verschillende locaties in Vlaanderen, onder meer in Sint-Niklaas en Gent en Boom, wordt momenteel volop gebouwd aan de eerste Toontjeshuizen. Opzet is om (jong)volwassenen met een beperking de kans te bieden een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Een lokale zorgpartner biedt zorg en ondersteuning op maat.

“Maar we vinden het belangrijk dat ook het netwerk van familie en vrienden van de bewoners mee een rol kan spelen in het ondersteuningsverhaal, en dat ook vanop afstand”, vertelt Lara Vandecapelle, coördinator van Toontjeshuis. “De klassieke, bestaande zorgsystemen zijn in die zin te beperkt. Ze werken goed binnen de vier muren, maar mankeren aan ondersteuning vanop afstand.”

 

“Naast functionaliteiten om bijvoorbeeld te waarschuwen als het kookvuur of de lichten nog branden en een oproepsysteem voor hulp, omvat de technologie bijvoorbeeld ook een agenda, een digitaal fotoboek en een chatfunctie”, licht Lisa Slisli, projectmanager van Userfull, toe. “Van simpelweg even informeren ‘Hé, hoe gaat het met je?’ tot een (dringende) vraag voor hulp kan eenvoudig en in een handomdraai met een en hetzelfde systeem. Onze digitale vriend ‘Jefke’, zoals wij hem hebben gedoopt maar die de bewoners natuurlijk zelf een naam kunnen geven, stelt zowel bewoners als ouders op hun gemak.”

“Het unieke is ook dat we op maat kunnen werken”, zegt Robin Talboom, CEO van Userfull. “Heel veel zorgsystemen hebben een vast stramien en vaste regels die voor iedereen hetzelfde zijn. Wij kunnen naargelang de noden van de bewoners functionaliteiten aanpassen/toevoegen zonder extra te moeten betalen, wat het betaalbaar houdt.”

 

Toekomstige bewoonster Laura (25) kijkt er alvast naar uit. Ze staat te popelen om naar haar eigen stekje te verhuizen. Al zal het in het begin natuurlijk ook wat met een bang hartje zijn. “Het is goed te weten dat ik voor eender wat op dit systeem kan terugvallen. Ik heb bijvoorbeeld veel schrik van onweer. Als het dan eens te lelijk doet, kan ik altijd wel ‘hulp’ inroepen om me gerust te stellen”, lacht ze. “Maar het is ook leuk om vanuit mijn eigen stekje dingen te kunnen delen met m’n ouders, vrienden en collega’s. Het is handig dat dit via één systeem kan en je dit niet allemaal via verschillende kanalen moet doen.”

“Het geeft ook als ouder een geruster gevoel”, voegt mama Linda Wils toe.

De nieuwe technologie wekt alvast interesse. Het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (Vlaio) steunt de ontwikkeling ervan met een subsidie. Op termijn is het systeem ook toepasbaar in andere woonzorgvoorzieningen en kan het zelfs mensen helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.