Wie de Dobbelhoeve nadert, waant zich niet langer in het stillaan verstedelijkte Schilde, maar op het platteland. Vanaf je vanuit de Oelegemsteenweg de Goorstraat bent ingedraaid, bevind je je tussen de weiden en komen de mestgeur en het geloei van echte koeien je tegemoet. Die runderen, liefst zestig stuks, laat Herman De Meutter – zoon van wijlen Karel – in alle rust grazen op dertig hectare weidegrond in de omgeving. Je kan de biomelk vers uit de melkautomaat ‘tappen’, 24 uur op 24.
Piet De Bolle (48) werkt al veel langer op deze landerijen dan sinds hij er ook zakelijk beheerder van werd. “Ik hielp de familie De Meutter bij het melken, het schoonmaken van de stallen en het teeltklaar maken van de akkers. Ik heb veel geleerd van pionier Karel en zijn kinderen. Later ben ik zelf beginnen boeren. Kleinschalig, op wat grond in Broechem. Heel lang hebben mijn echtgenote Eef en ik niet moeten nadenken toen in 2017 de vraag kwam om De Dobbelhoeve – gebouwen, gronden en winkel – over te nemen. Dit is zo’n mooi ‘korte keten’-verhaal.”
12 uur langer open per week
Piet krijgt veel hulp van zijn echtgenote Eef. Haar zus Stien, die aanvankelijk de biowinkel mee in goede banen leidde, koos intussen een ander pad. Maar Piet en Eef kunnen sinds kort rekenen op Veronique Roosens, die liefhebbers van biovoeding misschien nog kennen van traiteur Fresh and Funky en later De Groene Slager in Wijnegem.
De nieuwe winkelmanager zorgde meteen voor meer klantvriendelijke openingstijden. “De dagelijkse gewoonten van onze klanten wijzigen en wij spelen daar op in door dankzij ons fantastisch winkelteam vaker klaar te staan voor hen. De Dobbelhoeve is voortaan liefst 12 uur per week langer open dan voorheen”, vertelt Veronique.
En ze koesteren nog meer plannen daar aan de Goorstraat. Zo wordt de aanbouw van de hoeve, waarin de groentehal is ondergebracht, binnenkort vernieuwd en een volwaardig deel van de winkel. Piet De Bolle wil ook graag investeren in meer moderne en energiezuinige koelinstallaties, zonnepanelen, hergebruik van regenwater en zo verder.
Erfgoedwaarde
Maar dat gaat hier net iets moeizamer dan elders in Schilde. De Dobbelhoeve is namelijk een erkend monument. De rechthoekige zogenaamde langsschuur onder schilddak heeft een kern die dateert uit de 18de eeuw.
“We zijn ons ten zeerste bewust van de erfgoedwaarde van onze hoeve. Maar het maakt het ons niet eenvoudiger om zeker met die gestegen energiekosten, dit landbouwbedrijf vandaag enigszins rendabel te runnen. We hopen binnenkort toch over de nodige vergunningen te beschikken, zodat we met de Dobbelhoeve eindelijk de 21ste eeuw kunnen binnenstappen, met respect voor het rijke verleden”, leidt Piet me door de charmante, maar gedateerde aanbouw, waar het opvallend een pak frisser is dan in de rest van de winkel.
Maar het stemt Piet gelukkig dat het gezellig druk is in zijn winkel, zelfs op deze doordeweekse ochtend. De klanten komen duidelijk van heinde en ver naar De Dobbelhoeve, die bekend staat om zijn authenticiteit. Piet kweekt de meeste groenten zelf op de 12 hectare aan akkers rondom de hoeve. Er groeien doorheen de verschillende seizoenen wel veertig soorten in volle grond. De Dobbelhoeve beschikt ook over een imposante zuiveltoog en diverse vleesafdeling, naast biovarianten in zowat alle voedingssegmenten.
Stikstof
We hebben het nog niet over stikstof gehad, het thema dat de ‘gewone’ boer vandaag bezighoudt. Wat met de bioboer? “Ook ik ben bezorgd”, zegt Piet. “Ik volg het standpunt van onze sectororganisatie BioForum. “We zijn niet mee gaan betogen, maar vragen de politiek om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen dat leidt tot rechtszekerheid voor de landbouwers en het stikstofprobleem definitief oplost.”
Dobbelhoeve, Goorstraat 43 in Schilde. Open dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 18u. Zaterdag van 9 tot 15u. Zondag en maandag gesloten. www.dobbelhoeve.be