De seizoenen lopen steeds meer door elkaar, dus zou het niet onlogisch zijn als de solden pas op 1 augustus beginnen. Dat is de mening van heel wat handelaren in Vlaanderen. “Op dit moment hebben veel winkeliers het gevoel dat de zomercollectie nog maar net in de rekken hangt en ze alles al met korting moeten verkopen”, zegt Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen van NSZ. “Door de regenachtige maanden waren klanten niet in de stemming om zomerkleren te kopen. Het zou de winkeliers iets meer marge geven om pas in augustus aan de solden te beginnen.” Uit de enquête blijkt wel dat bijna 95% de soldenperiode zeker wil behouden. “Het geeft een extra boost en trekt ook shoppers uit het buitenland aan.”
“Op dit moment hebben veel winkeliers het gevoel dat de zomercollectie nog maar net in de rekken hangt en ze alles al met korting moeten verkopen”
Nico Volckeryck
Dinah Maes, die met Bitta Kai Rand een kledingzaak met Deense mode in de Nationalestraat heeft, is een voorstander om de solden pas in augustus te laten beginnen. “Dat idee leeft al langer onder veel winkeliers. Nu moeten we de zomerkleding te snel afprijzen, terwijl vakantiegangers en toeristen nog wel graag zomerkleding kopen. Wie kan wachten tot augustus, kan dan goede koopjes doen.” Voor de winter zou Dinah Maes de solden ook het liefst naar februari zien verschuiven. “Vroeger kochten de meeste mensen nog een kostuum of een feestjurk voor Kerstmis en Nieuwjaar, maar ondertussen is dat nog maar een select publiek. Met een solden in februari kun je de binnenstad in februari nog een boost geven.”
Ook Wim Billen van Sincerely Valentine in de Kammenstraat en nog drie andere locaties in de Antwerpse binnenstad zou het beter vinden als de soldenperiode pas in augustus begint. “Ik zou dat zeker een kans willen geven. De seizoenen schuiven op, dus is het niet onlogisch dat mensen hun zomerkleren ook pas later kopen. De meeste klanten zullen dat wel begrijpen. Het lijkt me wel belangrijk dat er goed over gecommuniceerd wordt, ook in campagnes voor buitenlandse toeristen. De soldenjagers uit de buurlanden willen we namelijk niet missen.” Om ook de wintersolden pas een maand later te starten, dat vindt Wim Billen minder voor de hand liggend. “Of je nog feestkleding verkoopt in februari? Dat is misschien lastiger. De wintercollectie hangt al zeker van oktober in de winkels, dus dan heb je wel genoeg tijd om die al te verkopen.”
“Geen voorstander”
De Mode Unie is geen voorstander van het verschuiven van de koopjesperiode. “De soldenwetgeving regelt het verbod op de verkoop met verlies en is een complex dossier dat met omzichtigheid behandeld moet worden. Er zijn heel veel factoren die in rekening genomen moeten worden en het behouden van de wetgeving is van groot belang om het gelijk speelveld tussen zelfstandigen en grote internationale ketens te behouden”, zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie.
“Het lijkt me wel belangrijk dat er goed over gecommuniceerd wordt, ook in campagnes voor buitenlandse toeristen. De soldenjagers uit de buurlanden willen we namelijk niet missen”
Wim Billen
Eind vorig jaar organiseerde Mode Unie ook een enquête hierover, die ingevuld werd door 1.334 winkelpunten. “Uit onze bevraging blijkt dat 50% van de handelaars de huidige soldenwetgeving wil behouden, 1,2% heeft geen mening en 48,8% is voor een verschuiving. Over de datum van de verschuiving of de duur van de periode is geen eenduidigheid. Omwille van de grote verdeeldheid, blijft Mode Unie bij haar standpunt om de soldenperiodes te laten doorgaan zoals de wetgeving het nu voorziet. De huidige wetgeving biedt ook een vrij complete ‘toolbox’ aan om commerciële acties te houden tijdens het seizoen, met de climax van de solden als uniek moment aan het einde van het seizoen.”
“De soldenwetgeving regelt het verbod op de verkoop met verlies en is een complex dossier dat met omzichtigheid behandeld moet worden. Er zijn heel veel factoren die in rekening genomen moeten worden en het behouden van de wetgeving is van groot belang om het gelijk speelveld tussen zelfstandigen en grote internationale ketens te behouden”
Isolde Delanghe
Sinds wanneer ligt soldenperiode vast?
Tussen 14 juli 1991 en 5 november 1993 begon de soldenperiode in de derde week van juli en de derde week van januari. De koopjesperiode duurde ook toen al een maand. In november 1993 werd de start van de solden vervroegd tot 1 juli (tot en met 31 juli) en 3 januari (tot en met 31 januari). Dat gebeurde destijds na twee uitgebreide enquêtes waaruit bleek dat een meerderheid van de handelaars de solden wilden vervroegen.