Foto: Belga Foto: Belga

Belgisch-Turkse recyclagefabriek van 100 miljoen euro komt naar Antwerpen en niet naar Genk

Het Belgisch-Turkse Synpet, dat kunststoffen recycleert, kiest dan toch voor de Antwerpse haven om een eerste grote fabriek te bouwen. Synpet legt samen met de Zwitserse Kolmar Group 100 miljoen euro op tafel voor de bouw. Dat melden beide bedrijven donderdag in een persbericht.

Synpet wou initieel in Genk bouwen, maar koos toch voor “een van Europa’s grootste en meest intensieve petrochemische clusters”. De fabriek in Antwerpen moet in 2025 opstarten en zou ongeveer 70 banen opleveren. In Brussel zouden er bij Synpet 25 banen bijkomen.

Concreet wil Synpet op de site een recyclinginstallatie voor plastic afval bouwen. Het afval zal er met een “geavanceerde technologie” worden verwerkt tot circulaire nafta, een basisgrondstof waarvan de industrie opnieuw plastic maakt. Bedoeling is om zo de circulaire chemische cluster in de haven van Antwerpen te versterken.

Betere bereikbaarheid 

“Onze eerste fabriek komt in de haven van Antwerpen”, zegt Cem Ozsuer, CEO van Synpet. “We zullen een duurzame bijdrage leveren aan de Vlaamse regio door het probleem van plastic afval aan te pakken, de koolstofuitstoot te verminderen en jobs te creëren.”

Dat Antwerpen werd gekozen in plaats van Genk, komt wellicht door de betere bereikbaarheid. De fabriek van Synpet zal immers veel plastic afval uit Zuid-Europa moeten importeren. Landen als Italië en Spanje kunnen het volume aan plastic afval immers niet meer volledig zelf verwerken.

Afgekeurde kunststoffen 

Kolmar verwierf een belang in Synpet bij een eerste kapitaalronde. Beide bedrijven willen in een eerste fase “180.000 ton afgekeurd plastic afval per jaar verwerken, met het plan om tegen 2030 een globale verwerkingscapaciteit van 1.000.000 ton kunststofafval te bereiken”. Volgens Kolmar is er geen enkele andere technologie dan die van Synpet die op industriële schaal circulaire chemische grondstoffen produceert uit afgekeurde kunststoffen.

Synpet werd opgericht in 2014. Het bedrijf specialiseerde zich in het recyclen van ongesorteerd plastic afval. Synpet recyclet koolstof in afval in hernieuwbare olie. Op die manier wordt fossiele olie door nafta vervangen bij de productie van nieuwe kunststoffen. Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen, dat dient als grondstof voor de productie van ethyleen en propyleen, wat dient voor de productie van kunststoffen.