Meer dan acht op de tien (82%) van de Belgische CFO’s en financieel directeurs willen in de komende weken financiële en boekhoudkundige professionals aanwerven. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Robert Half, een gespecialiseerd rekruteringsbedrijf, bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs.
Bijna de helft (47%) van de ondervraagden geeft aan in de komende weken permanente financiële en boekhoudkundige professionals aan te werven voor bestaande posities die vrijkomen.
Er worden ook meer jobs gecreëerd binnen het financieel departement. Meer dan één derde (35%) van de ondervraagde respondenten zegt namelijk de komende zes maanden permanente finance- en accounting professionals aan te werven voor nieuwe posities. Dat houdt een stijging in van 10% in vergelijking met vorig jaar en een stijging met 9% in vergelijking met het eerste semester van dit jaar (26%).
Er zijn verschillende redenen om meer permanente finance- en accountingprofessionals aan te werven. Vooral de uitbreiding van het product- of dienstenaanbod en het betreden van (een) nieuwe markt(en) zijn zeer sterke stijgers in vergelijking met een half jaar geleden.
Het optimisme om nieuwe initiatieven op te starten wordt echter niet helemaal gereflecteerd in het vertrouwen van de financieel verantwoordelijken ten opzichte van de groeivooruitzichten van België en het eigen bedrijf. Ook al heeft 65% van de respondenten vertrouwen in de economische vooruitgang van België, in januari van dit jaar was dit nog 73%. Meer dan twee derde (67%) heeft vertrouwen in de toekomst van hun eigen onderneming, in het begin van het eerste semester was dit nog 74%.
Joël Poilvache, directeur van Robert Half becommentarieert de resultaten: “Hoewel het vertrouwen in de economische toekomst van België en de eigen onderneming wat is gezakt, zijn de toekomstplannen van bedrijven wel een positief signaal. Vele bedrijven die nieuwe groei-initiatieven en projecten uitgesteld hebben wegens de economische crisis, beginnen ze in toenemende mate te implementeren. Om deze bijkomende initiatieven te ondersteunen hebben ze dan ook gekwalificeerd financieel personeel nodig.”
Ondanks deze positieve aanwervingsvooruitzichten geeft 15% van de financieel verantwoordelijken aan dat er geen vrijgekomen posities zullen ingevuld worden en geen nieuwe posities zullen ontwikkeld worden. Daarnaast stelt ook een zeer kleine minderheid (4%) dat het aantal posities voor permanente financiële en boekhoudkundige professionals zal verminderen tijdens de tweede helft van 2014.
“Veel bedrijven blijven na de crisis toch erg voorzichtig. Een minderheid van de ondernemingen werkt nog steeds met een beperkt personeelsbestand. Er wordt in dit kader in vele gevallen een beroep gedaan op tijdelijke finance- en accountingprofessionals om zo te verhinderen dat het bedrijf aan productiviteit zou inboeten,” aldus Joël Poilvache.
Vooral in Brussel en Vlaanderen zullen de meeste nieuwe financiële posities gecreëerd en ingevuld worden. Maar Wallonië maakte in vergelijking met januari van dit jaar de grootste sprong vooruit. 30% van de Waalse CFO’s en financieel directeurs zegt de komende zes maanden nieuwe jobs te creëren en in te vullen, in het eerste semester van dit jaar was dit nog maar 18%. Daarnaast aarzelen grote bedrijven meer dan KMO’s om nieuwe posities in te vullen.
Meer dan acht op tien (86%) CFO’s en financieel directeurs geven aan dat ze het uitdagend vinden om gekwalificeerde financeprofessionals te vinden. De zoektocht naar gekwalificeerd financieel personeel lijkt in Vlaanderen (91%) net iets moeilijker te verlopen dan in Wallonië (84%) en Brussel (81%).
De functiedomeinen waar bedrijven de meeste moeilijkheden ondervinden, zijn financial / business analysis (39%), financial controlling (27%), interne audit (24%) en tax en treasury (23%). Ook boekhoudkundige profielen staan met 43% hoog op de lijst: accounting/general ledger (27%), AP/AR accounting (13%) en assistant accountant/assistent boekhouder (3%). Nauwelijks 1% van de ondervraagde CFO’s geeft aan dat het niet moeilijk is om gekwalificeerde kandidaten te vinden in elk functiegebied binnen accounting en finance.
Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de belangrijkste reden waarom het zo moeilijk is de juiste financeprofessionals te vinden, vooral te maken heeft met de zeer specifieke expertise die van de kandidaten gevraagd wordt (57%).
Deze bedrijfsproblematiek wordt nog eens versterkt door de aanhoudende bezorgdheden omtrent personeelsretentie. Acht op tien (80%) financieel verantwoordelijken zijn bezorgd dat topmedewerkers binnen hun finance- en accountingafdeling in het komende jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging.
“De vraag naar financeprofessionals blijft erg groot en dat is goed nieuws voor kandidaten die over de nodige financiële expertise beschikken. Eenmaal bedrijven een financiële topkandidaat gevonden hebben, is het ook belangrijk deze ook te behouden. Een goede retentiestrategie staat dan ook in elke onderneming doorgaans hoog op de agenda,” aldus Joël Poilvache.
..