Maandagmiddag vond de eerste buislegging van het nieuwe industriële stoomnetwerk Ecluse plaats in de Waaslandhaven. Vlaams ministers Tommelein en Muyters woonden de start van de werken bij.
Dit vijf kilometernetwerk van stoom- en condensaatleidingen, deels ondergronds en deels bovengronds, zal de stoom van de thermische verwerkingsinstallaties van afvalbedrijven Indaver en Sleco afvoeren naar zes afnemende bedrijven in de Waaslandhaven. Het stoomnet zal die bedrijven in staat stellen om naar eigen behoefte stoom en warmte af te nemen. Daardoor kunnen ze hun eigen stoomketels uitschakelen.
Het transport zal efficiënt en zonder noemenswaardig verlies kunnen verlopen door gebruik te maken van oververhitte stoom op hoge druk (±40 bar) en temperatuur (±400°C). Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar Indaver en Sleco waar het opnieuw in de stoomketel als voedingswater wordt gebruikt.
Voorlopig hebben vijf bedrijven toegezegd om hun eigen gasgestookte ketels geheel of gedeeltelijk stil te leggen en stoom van Ecluse af te nemen voor de volgende tien jaar: logistieke partner voor de chemische industrie Adpo, chemicaliënproducenten Ashland, Monument Chemical, Ineos Phenol en rubber- en kunststoffenproducent Lanxess.
De condensaatleiding zal op zijn terugweg ook nog de gebouwen van een zesde bedrijf, DP World-Antwerp Gateway, verwarmen. Andere bedrijven kunnen later nog aansluiten op het stoomnetwerk. Eens Ecluse actief is, zal dit een emissiebesparing opleveren van 100 000 ton CO2 per jaar.
Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “Naast de evidente ecologische meerwaarde voor Vlaanderen, zorgt dit warmtenet ook voor extra zekerheid voor onze bedrijven. Als bijkomende vorm van energiebevoorrading – betrouwbaar én kostenefficiënt – vormt het een extra reden om te blijven kiezen voor de Antwerpse havenregio en wordt de chemische industrie bijgevolg letterlijk verankerd. Zo is deze duurzame samenwerking ook een enorme troef voor de competitiviteit van Vlaanderen.”