Het Duitse chemieconcern Bayer heeft in het tweede kwartaal verrast met een hoge winst. De onderneming rapporteerde een operationele winst van 2,9 miljard euro, een stijging met 33 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Dit zijn bewogen weken bij Bayer. Ook in Antwerpen waar de zowat 900 werknemers afwachten wat hen te gebeuren staat. Het chemieconcern heeft immers een tijd geleden beslist om zijn kunststoffenactiviteiten af te stoten en onder te brengen in een verzelfstandigd bedrijf, Covestro. Ook Bayer Antwerpen zou mee overgeplaatst worden naar Covestro. Die operatie is gepland voor de lente van volgend jaar.
Die herstructurering is de zoveelste die Bayer ondergaat. Enkele jaren terug werden al Agfa-Gevaert en Lanxess afgestoten. Bayer wil zich toespitsen op de farma en de landbouwchemie.
De farmadivisie van Bayer neemt al meer dan de helft van de bedrijfswinst voor haar rekening. Die verkoopt dierengeneesmiddelen, voorschriftvrije geneesmiddelen (zoals aspirine) en therapeutische medicijnen voor de behandeling van onder andere kankers, hartaandoeningen en oogziektes. Het brengt ook de populaire anticonceptiepil Yasmin op de markt. Eerder dit jaar nam Bayer voor 10 miljard euro nog de divisie voorschriftvrije geneesmiddelen van het Amerikaanse Merck over.
Analisten hadden voor het tweede kwartaal gerekend op een bedrijfsresultaat van 2,7 miljard euro. De nettowinst steeg met een 21 procent tot 1,15 miljard euro. De omzet kwam 18 procent hoger uit op 12 miljard euro.
Bayer, dat onder leiding staat van de Nederlander Marijn Dekkers, floreerde mede dankzij het verkoopsucces van bloedverdunner Xarelto en de goede resultaten van de voormalige consumentendivisie van de Amerikaanse branchegenoot Merck.
Bayer stelt in België 1.630 mensen tewerk. Het bedrijf heeft ook sites in Zwijnaarde en Astene (onderzoek), Tielt (productie) en Diegem (marketing & verkoop).