Het chemiebedrijf Bayer viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. Made in Antwerpen had een gesprek met Volker Weintritt, de huidige gedelegeerd bestuurder van de Antwerpse dochteronderneming, Bayer Antwerpen.
“Ja, Bayer Antwerpen heeft moeilijke jaren achter de rug en we moeten blijven werken aan onze competiviteit. Maar ik zie geen situatie zoals in 2009. We hebben ons huiswerk gedaan en dat hebben ze in ons hoofdkwartier in Leverkusen ook gezien.”
Volker Weintritt is sinds mei 2012 de baas van Bayer Antwerpen dat met zijn 850 werkenemrs de grootste fabriek van Bayer is binnen de Benelux.
* In 2009 zag het het even niet goed uit voor de fabriek in Antwerpen. En nu? Toekomst verzekerd?
Volker Weintritt: Bayer Antwerpen maakt deel uit van de divisie Bayer MaterialScience (BMS). De divisie stelt 13.000 mensen tewerk binnen een concern met 280 vestigingen en 110.000 medewerkers. Met de groep gaat het goed. BMS heeft nog wat probleempjes door de hoge grondstoffenprijzen en de lage afzetprijzen, speciaal dan in Europa. Onze klanten zijn vooral de autosector, elektrische toepassingen, de bouw enz. Kortom klanten die het allemaal moeilijk hebben.
Amerika presteert dan weer veel beter dan verwacht, deels door het schaliegas. Mijn Amerikaanse collega betaalt slechts één derde voor gas. Voor de tweede jaarhelft verwachten wij een stabilisering of lichte verbetering. Ook voor volgend jaar.
* Hoe gaat het in Antwerpen?
Volker Weintritt: Antwerpen heeft moeilijke jaren gekend maar we hebben gewerkt aan de efficiëncy en de competiviteit. Met resultaat. Als ik op de vloer kom bij de goed opgeleide en gemotiveerde werknemers zie ik dat er weer zelfvertrouwen is.
Op rozen zit men nooit. Alles hangt af van de competiviteit van elk bedrijf. Wij hebben mee de toekomst in onze handen. In een voortdurend veranderende wereld moeten we blijven sleutelen aan de competiviteit en moeten we flexibel reageren. Concreet: ik zie geen situatie zoals in 2009. We hebben hier in Antwerpen ons huiswerk gemaakt. Dat hebben ze in Leverkusen inmiddels ingezien. En we blijven in Antwerpen investeren. Zij het vooral in de verbetering van de infrastructuur. Het is meer dan vernieuwen. We focussen permanent op meer energie-efficiëncy, een betere benutting van de capaciteit. Dit jaar gaat het om zowat 30 miljoen euro, het grootste gedeelte voor betere stoomketels. Volgend jaar wordt het een soortgelijk bedrag.
Dat zijn hoegenaamd geen peanuts maar voorsprong neem je daar niet mee. Vergelijken met de bedragen die we in China investeren gaat niet op. We moesten daar van nul beginnen om een wereldmarkt te bedienen.
* België zou te duur zijn?
Volker Weintritt: Het is een feit dat een werknemer hier minstens 27% duurder is dan eenzelfde werknemer in Duitsland. Met de loonnorm heeft de Belgische regering het probleem trouwens erkend. Tegelijk is er de energiekost waarbij voor ons als grote energieverbruiker de extra belasting op hernieuwbare energie doorweegt, in Duitsland niet.
Maar het is niet allemaal negatief. Het vergunningenbeleid is hier zeer betrouwbaar. We zitten hier bovendien met een uitstekende haven met zeer goede pijpleidingen en een goede logistiek. Alleen de Antwerpse ring is ronduit een catastrofe.