20170314_Elementen-voor-Talenten_StadAntwerpen_BASF-Antwerpen (12)

BASF en Stad Antwerpen zetten samen in op technisch talent

Op 14 maart, drie jaar na het ondertekenen van het charter ‘Elementen voor Talenten’, stelden BASF en Stad Antwerpen de resultaten van hun samenwerking voor in AP Hogeschool.
Doelstellingen van het charter waren: STEM-onderwijs stimuleren, inzetten op studiekeuzebegeleiding en de afstemming tussen onderwijs en industrie verbeteren.

Het charter kwam er in 2014 n.a.v. het vijftigjarig jubileum van BASF in Antwerpen. Om de verbondenheid met de omgeving te vieren, engageerde BASF zich om zes initiatieven te ondersteunen die de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt vergroten, in het bijzonder in de industriële omgeving van de Antwerpse haven. Het bedrijf trok hiervoor 300.000 euro uit en ondersteunde eveneens met technische expertise. Zes uiteenlopende projecten helpen jongeren uit de regio bij de oriëntatie naar een studie en job met toekomst.

“Talent uit de regio speelt een onmiskenbare rol in het succes van onze site. Maar de zoektocht naar technische profielen blijft een uitdaging, en de kloof tussen onderwijs en industrie kan kleiner. Als onderneming reiken wij onze hand uit naar overheids- en onderwijspartners om samen antwoorden te formuleren”, zegt Wouter De Geest, gedelegeerd bestuurder BASF Antwerpen.

Claude Marinower, schepen voor onderwijs, voegt eraan toe: “Goede technische opleidingen staan of vallen met goed uitgeruste scholen. Ik ben dan ook uiterst tevreden dat de middelen van BASF o.m. naar state of the art apparatuur gaan die jongeren voorbereidt op een carrière in de industrie.”

Een van de projecten die met middelen van “Elementen voor Talenten’ werd gerealiseerd, is de didactische petrochemische miniplant met procesinstallatie die AP Hogeschool bouwde op haar campus Spoor Noord. De studenten Elektromechanica zullen vanaf volgend academiejaar de eersten zijn die in de miniplant aan de slag gaan.
Zij kunnen getraind worden op bv. procesautomatisering, onderhoudstechniek, industriële netwerkconfiguratie, enz. Daarnaast kunnen ook andere opleidingen van AP zoals Energiemanagement,  Integrale Veiligheid, Chemie voor werkplekervaring terecht in de miniplant.

Algemeen directeur AP, Pascale De Groote: “Wij streven bij AP naar grensverleggende opleidingen op maat. Deze unieke multidisciplinaire opstelling maakt het realiseren van deze ambitie concreet, hiermee kunnen we werkplekervaring in huis garanderen.”

Het realiseren van de miniplant hield een intensieve samenwerking van twee jaar in tussen de lectoren Elektromechanica en heel wat vakspecialisten van o.m. BASF, Monsanto, Emerson, KSB, PA Solutions en Samson.
De totale kostprijs van het project bedraagt 520.000 euro. AP Hogeschool heeft de grootste investeringskost gedragen. Dankzij ‘Elementen voor Talenten’ is 20% van de ‘miniplant’ gefinancierd door BASF en Stad Antwerpen.