Laat ons hopen dat de zon vanaf 29 maart opnieuw volop begint te schijnen in ons land. Dan kan u, ongetwijfeld op zoek naar een vleugje verfrissing, langs bij Melt, het ijssalon dat Bas Swerts (30) samen met z’n vriendin Lotte in de Lange Koepoortstraat 36 opent.
“We gaan voor een zomers concept met zelfgemaakt ijs en homemade drankjes – denk aan ice tea en koude koffietjes”, vertelt Bas, die eerder al Borgo Gelato in Borgerhout uitbaatte. “Uiteraard vind je bij ons de typische bol vanille, maar we gaan ook voor een paar speciallekes.”
Zoals? “Karamel met zeezout, bijvoorbeeld,” zegt Bas, “of cheesecake-bosvruchten. Er zullen altijd ook enkele vegan-opties op het menu staan. Dat zijn dan voornamelijk fruitsorbets.”

Al is die lijst allerminst definitief. “Dat klopt”, zegt Bas. “We wisselen iedere week enkele smaken. In totaal zullen er altijd zes verschillende soorten op de kaart staan: een combinatie van lichte, ‘gewone’ en calorievolle.”
Bas en Lotte gaan vooral bekijken wat werkt en wat niet. “We willen de mensen geven wat ze lekker vinden. Wat wel altijd hetzelfde blijft, is onze manier van ijs bereiden. We gaan echt back to basics, en werken met Italiaanse recepten. Zonder eieren, met een laag vetgehalte en luchtig. Zo krijg je ook die typische, romige smaak.”
“We wisselen iedere week enkele smaken. In totaal zullen er altijd zes verschillende soorten op de kaart staan: een combinatie van lichte, ‘gewone’ en calorievolle.”
Bas Swerts
Het ijs maakt Bas dus zelf, in een atelier in Wilrijk. “Ik lever ook aan restaurants, particulieren en andere ijssalons”, vertelt hij. “Net als aan Borgo Gelato, dat sinds een tijdje een nieuwe eigenaar heeft. We werken dus nog steeds nauw samen met onze vroegere zaak.”
Tomorrowland
Bas heeft dus best al wat ervaring als het op gelato aankomt. En, best leuk, hij serveerde z’n ijsjes ook al aan enkele bekende dj’s. “Toen we begonnen met Borgo Gelato, hebben we ons ook toegespitst op evenementen en festivals”, zegt ‘ie. “Eerst was dat Best Kept Secret in Nederland, daarna kwamen daar nog enkele kleinere festivalletjes bij.”
Uiteindelijk strandde de Antwerpse ijsmaker ook op Tomorrowland in Boom. “Daar staan we mee in voor de artiesten-catering. Zo kwamen, onder meer, Steve Aoki en Average Rob onze gelato al proeven. Zelfs Paris Hilton stond ooit aan onze kraam. Al heeft zij wel geen ijsje genomen. Ze moest misschien op haar lijn letten…”
Bas en Lotte zullen in Melt trouwens ook samenwerken met ToiToiToi Coffee, een koffiebar enkele huizen verderop in de Lange Koepoortstraat. “We denken eraan een gezamenlijke klantenkaart uit te geven”, vertelt Bas. “Wie zoveel ijsjes bij ons haalt, krijgt een gratis koffie, of omgekeerd. We maken onze cold brew coffee met hun koffie.”

Tweehonderd bolletjes
Zaterdag 29 maart beginnen Bas en Lotte er dus aan. “En we blijven al zeker tot 1 oktober open”, klinkt het. “Wie weet openen we kort daarna alweer. We zien wel. Voorlopig is het een tijdelijke zaak, maar als de klanten hun weg vinden, waarom dan niet voor een permanent ijssalon gaan? Zolang wij en de verhuurders tevreden zijn, kan veel.”
Om die eerste dag te vieren, geeft het koppel tweehonderd gratis bolletjes weg. “We openen om 14 uur,” besluit Bas, “en blijven open tot 21 uur. Nu ja, tot de zon ondergaat, eigenlijk. Als het lekker weer is, zou het gek zijn niet wat langer ijsjes te serveren.”