“Een geschenk uit de hemel”. Een dame die samen met heel wat andere mensen al van voor 8u stond te wachten, vatte het gevoel in het nieuwe hippe stadskwartier goed samen. Een warmer onthaal hadden warme bakker Jan Dellafaille en zijn echtgenote Nathalie Lootens zich niet kunnen voorstellen.
“Ik was nochtans wat nerveus”, geeft de ervaren bakker toe. “Tot overmaat van ramp viel kort voor 8u dan ook nog de stroom uit. Met een noodbatterij en half in het donker hebben we onze eerste klanten toch meteen kunnen bedienen. Het was liefde op het eerst gezicht. We hebben zelfs applaus gekregen. Nooit meegemaakt.”
Sinds 1938
Dellafaille heeft haar roots en hoofdkwartier in Schoten. Het is daar dat Jans grootvader Frans Dellafaille de bakkerij al in 1938 opstartte en waar de winkel aan de Villerslei nu nog altijd een trekpleister is. Intussen zijn er winkels op het Eilandje en sinds dertien jaar ook op het Zuid. Waarom nauwelijks een kilometer verder dan nog een winkel openen?
“Triple Living, dat het Nieuw Zuid ontwikkelt, was vragende partij. We kennen elkaar van in Schoten, waar de groep vlak naast onze winkel ook mooie dingen wil realiseren op het Havenplein. Dit handelspand, met zowel voor- als achteraan lichtinval, kon ik niet weigeren”, vertelt Jan. “We kunnen deze vierde winkel wel aan omdat ook onze zonen hun intrede doen in de familieonderneming. Louis (28) is al enige tijd hoofd van de productieafdeling. Nicolas (25) vervoegt ons team eind dit jaar. Vanessa Roggeman, die al waakt over onze andere vestigingen in de stad, zal ook shopmanager zijn op het Panamarenkoplein.”
Ook charcuterie
De nieuwe winkel kreeg een iets strakkere inrichting dan de andere Dellafailles, die alle drie een ode zijn aan het traditionele bakkersambacht. Hij is ook ruimer: de versgebakken lekkernijen liggen verspreid over 200 vierkante meter. Er is zelfs ruimte voor een lange koffietoog waar de versgebakken croissants en pains au chocolats ter plaatse gedegusteerd kunnen worden.
“We bieden op Nieuw Zuid voor het eerst wat charcuterie aan, in samenwerking met de Butcher’s Store van Luc De Laet, maar ook quiches, soepen en enkele origineel belegde broodjes. Met dat laatste spelen we in op de vele kantoren in deze wijk. We gaan straks ook pizza’s bakken in onze houtoven.”, leiden Jan en Nathalie ons rond terwijl de klanten blijven toestromen.
Fjordbrood
“En of deze bakker welkom is”, getuigt Nadine Meeus, die nu drie jaar op het Nieuw Zuid woont, maar haar wijk altijd moest verlaten om vers brood en pistolets te halen. “Ik ging al naar Dellafaille op de Vlaamse Kaai en ken hun producten. Het Fjordbrood, de smeuïge koffiekoeken, maar ook de gewone pistolets kan ik ten zeerste aanbevelen. Nu en dan kies ik uit die verleidelijke toog ook een zoete zonde. Hun taarten en patisserie zijn overheerlijk.”
Ook Guido Goovaerts loopt met enkele broden én een brede glimlach naar buiten. “Een hoogdag voor onze mooie buurt, waar ik nog maar sinds februari vanuit het Kempense dorp Noorderwijk ben neergestreken. Nu nog hopen dat er snel een Delhaize zal volgen.”
Chef-kok Nicolas Misera
Een warenhuis kan Kristof Schellekens van Triple Living voorlopig niet aankondigen. Ook hij beseft het belang van de komst van Bakker Dellafaille voor Nieuw Zuid. “Wij Vlamingen zijn verknocht aan onze buurtbakker. Haast elke wijk heeft er één. Ik ben er zeker van dat de inwoners van Nieuw Zuid heel blij zijn met Jan en Nathalie.”
De volledige nieuwe en twintig hectare grote stadswijk langs de Schelde telt vandaag 1.150 woningen en 2.300 bewoners. Ze oogt al indrukwekkend, maar is nog in volle ontwikkeling. In totaal zullen er ongeveer 2.500 units komen. En alle bewoners daarvan moeten boodschappen doen. Meer voedingszaken zijn dus welkom.
Horecaondernemers hebben de weg al wel gevonden naar Nieuw Zuid. Zo ligt Dellafaille pal naast restaurant NEBO. Triple Living maakt bekend dat binnenkort ook Nicolas Misera, bekend van zijn culinaire hoogstandjes aan de zijde van Sergio Herman in diens AIRrepublic in Cadzand, neerstrijkt in de wijk naast de stroom. Zijn eigen restaurant Misera – A la Vie d’Artiste wordt ingericht in een pand vlakbij de pas geopende bakkerij, aan de Michel de Braeytstraat.