Wie een buitenverblijf in Spanje wil, telt daar gemiddeld 179.887 euro voor neer. Daarmee stegen de prijzen in een jaar tijd met wel 8 procent. Het is inmiddels al het zevende jaar op rij dat de koopsom toeneemt. Volgens Azull zal die trend niet meteen keren.
“Een prijsstijging hadden we wel verwacht, maar deze forse toename is toch eerder verrassend”, zegt Marleen De Vijt, Managing Partner bij Azull . “Voor de coronacrisis waren de cijfers iets gedaald door een overaanbod maar dat is nu helemaal weggewerkt. Het beperkte aanbod, in combinatie met de stijgende prijzen voor bouwmaterialen, zorgt er nu voor dat ook de prijzen van woningen in Spanje stijgen.”
Inhaalbeweging ingezet
De cijfers tonen een heropleving, maar blijven nog ver verwijderd van het recordjaar 2018, toen wel 4.108 Belgen hun Spaanse droom verwezenlijkten. Ook hier speelt de coronacrisis een rol.
“Tijdens de reisbeperkingen merkten we op dat er over het algemeen minder vastgoed werd verkocht in Spanje”, zegt De Vijt. “Mensen waren bang voor de coronacrisis en de daar bijhorende onzekerheid. Bovendien staat niemand te springen om in 37 graden rond te lopen met een mondmasker. Vandaag zijn de beperkingen er niet meer en merken we dat heel wat mensen die van plan waren te kopen, nu daadwerkelijk de stap zetten.”
Costa Blanca op 1
De Belg blijft vasthouden aan de Costa Blanca: ruim 1.370 landgenoten kochten er vorig jaar een woning. Daarmee blijft de regio rond Alicante veruit de populairste. Toch is de Costa del Sol, onder meer bekend van het mondaine Marbella, aan een inhaalbeweging bezig: 815 nieuwe Belgische eigenaars streken hier neer. In de voorbije jaren trok de Costa Blanca nog dubbel zoveel Belgen aan dan de Costa del Sol. “Een goedkoper alternatief”, zo verklaart De Vijt.