Avantida haalt lege containers van de baan

containersJe bent er ongetwijfeld vertrouwd mee: de metershoge muren aan containers in de haven van Antwerpen. Containers die daar precies al vele weken staan. Daar gaat het nu net om bij Avantida, een enthousiaste start-up die het gebruik van geïmmobiliseerde containers wil verbeteren. Door ze permanent te laten hergebruiken bij verschillende rederijen en transportbedrijven.

Lege containers zijn effectief een zware kost voor de havenbedrijven. Een container kost makkelijk tot 3000 euro per stuk maar beweegt alles bijeen slechts 20 keer op jaarbasis. Tijdens de overige dagen worden ze veelal doelloos opgestapeld.

Patrick De Deken, Luc De Clerck en Mark De Keyzer hebben de problematiek samen met enkele IT-jongens aangepakt en in de cloudtoepassing, reUSe het hergebruik van de containers opgegevoerd. Het gaat erom dat Avantida functioneert als een neutrale partij tussen de rederijen en de transporteurs. De bedrijven vragen bij Avantida het hergebruik van een container aan en krijgen daartoe al dan niet het fiat van het bedrijf. Op die manier realiseert iedereen een sterke efficiëncyverbetering. Door niet langer met lege containers te rijden heeft Avantida verleden jaar 100.000 zinloze ritten verijdeld.

“Het is duidelijk een win-win situatie,”  zegt Marc Beerlandt van MSC Belgium, een rederij die mee in het project gestapt is. In een gesprek met het financieel weekblad Trends geeft hij aan dat MSC Belgium in het verleden al wel vaker geprobeerd heeft om containers te laten hergebruiken Het bedrijf verzamelde daartoe 250 vervoerders op zijn hergebruikplatform maar finaal ging het erom het systeem levensvatbaar te maken. Het moest in dit opzicht in handen van een neutrale partij geschoven worden.

Avantida realiseerde verleden jaar een omzet van 2,8 miljoen euro, liefst 65% meer dan in 2013. Het objectief ligt voor dit jaar zelfs op 4,5 miljoen euro.

De jonge start-up stelt vandaag zo’n 15 mensen tewerk. Daaronder vooral IT-jongens die rechtstreeks op de datacenters van Microsoft programmeren in de cloud Azure.