Arne Pauwels heeft met zijn project Wakati de prijs sociale innovator gekregen van het Amerikaanse tijdschrift MIT Technology Review. De jonge Antwerpenaar heeft een project opgezet waardoor groenten en fruit in ontwikkelingslanden langer bewaard kunnen worden. De prijs werd toegekend in het kader van de wedstrijd “Innovators under 35 Europe.”
Een grote plastic tas, een bakje met water en een elektrische verdamper die wordt aangedreven door een zonnepaneel. Dat is de Wakati-tas van Arne Pauwels waarmee groenten en fruit bewaard kunnen worden. Het simpele en spotgoedkope ontwerp zou een omwenteling kunnen betekenen voor de Afrikaanse landbouweconomieën.
Arne Pauwels studeerde af aan aan de Universiteit Antwerpen als productontwikkelaar. Voor zijn eindwerk koos hij een project dat de Derde Wereld ten goede zou komen. “Die fascinatie heb ik gekregen van mijn meter, die geregeld naar Congo trok om er de bonobo’s te bestuderen”, zegt hij.
Pauwels ging twee maanden naar Ethiopië om er de situatie zelf te bekijken. Dat bracht hem ertoe de ‘Wakati-tas’ te ontwerpen. Veel Afrikanen leven van de landbouw, maar in het warme klimaat, de verre afstanden en de slechte verbindingen, gaat bijna de helft van hun gekweekte groenten en fruit uiteindelijk verloren. Koelinstallaties hebben ze niet, die zijn duur en verslinden veel energie.
Met de Wakati-tas, veel zon, een beetje water en een schimmelwerend product kan Wakati een klimaatsysteem voor hen zijn dat hun fruit en groenten dagenlang vers kan houden. Dat leidt tot meer voedselzekerheid en een hoger inkomen. De tas zou alles bijeen hooguit 15 euro kosten.
Met zijn project is Arne Pauwels alvast bekroond tot de Europese “social innovator of the year.”
Innovators Under 35 selecteert telkens zeven getalenteerde jonge nationale vernieuwers voor hun progressieve oplossingen op het vlak van onderwijs, geneeskunde en biotechnologie.
Van het milieu-impact van de bouwsector, over een nieuw systeem voor voedselbewaring tot een nieuwe aanpak in de gezondheidszorg: de Belgische Innovators Under 3e5 bieden een antwoord op grote sociale problemen. Uit de zeven genomineerden werd Yves Van Ingelgem bekroond met de hoofdprijs. Hij ontwierp een corrosiedetector, die een toekomst biedt voor windenergie door windmolens aan de kust meer rendabel te maken.
De internationale editie selecteert al meer dan tien jaar lang de meest getalenteerde jonge vernieuwers over de hele wereld. Een aantal winnaars van de vorige edities, zoals Mark Zuckerberg (Facebook), Sergey Brin (Google) en Daniel Ek (Spotify), genieten vandaag wereldwijde erkenning. Om de internationale community te versterken lanceerde MIT Technology Review dit jaar het Europese regionale project in samenwerking met BNP Paribas en L’Atelier BNP Paribas.
De projecten van de zeven Innovators Under 35 Belgium zijn even opmerkelijk als divers:
● Arne Pauwels, 28 jaar, Antwerpen
Wakati: een systeem voor een betere voedselconservering in de ontwikkelingslanden.
● Catherine de Wolf, 25 jaar, Etterbeek
Een stedelijk metabolisme om de ecologische impact van gebouwen te verminderen.
● Jérôme Wertz, 29 jaar, Verviers
Phasya: software om de waakzaamheidsgraad bij mensen te meten.
● Sébastien Deletaille, 30 jaar, Ukkel
Data for Good: crisissen, zoals bv. Ebola, voorkomen en armoede tegengaan door het gebruik van data van mobiel telefoonverkeer.
● Thibault Helleputte, 32 jaar, Etterbeek
DNAlytics: gepersonaliseerde therapie op basis van dataverwerking.
● Yves Van Ingelgem, 33 jaar, Mechelen
Zensor: een nieuwe corrosiedetector om windmolens meer rendabel te maken.
● Yves-Alexandre de Montjoye, 31jaar, Luik
Open PDS/SafeAnswersat: onderzoek naar de verschillende manieren waarop metadata kan gebruikt worden zonder de privacy te schenden.