ARKimedes creëerde 5000 jobs

arkimedesVia ARKimedes zijn al 189 miljoen euro aan financiële middelen geïnvesteerd in Vlaamse start-ups. ARKimedes is een initiatief van de Vlaamse regering om risicokapitaal te activeren. Volgens een studie van de Gent Vlerick Business School en de UGent hebben 164 Vlaamse bedrijven op die manier investeringssteun gekregen.

Ondertussen zijn al 22 zogenaamde ARKIV’s operationeel. Dit zijn private fondsen waarin de Participatie Maatschappij Vlaanderen een minderheidsaandeel neemt. Die hebben zich effectief geëngageerd in 164 start-ups. Het gaat vaak om jonge, innovatieve bedrijven. ARKimedes heeft ervoor gezorgd dat Vlaamse risicokapitaalfondsen op een steeds meer professionele manier focussen op dit moeilijke segment. Liefst 60% van het aantal ondernemingen zijn bedrijven die nog geen drie jaar oud waren en 25% zijn innovatieve start-ups, die vaak actief zijn in hoogtechnologische sectoren zoals informatie- en biotechnologie.

Uit de studie blijkt dat een belangrijk aantal startende bedrijven zonder financiering door de ARKIV’s niet zouden zijn opgestart. Bij 43% van de betrokken ondernemingen resulteerde dit in minstens één en gemiddeld zelfs 2,9 patenten. 39% van hun werknemers is immers actief in onderzoek en ontwikkeling. Bovendien is 29% onder hen ontstaan als groeigerichte spin-off van de universiteiten. Ze creëren 43% van de werkgelegenheid in alle Vlaamse spin-offs.

De ARKimedes-regeling werkt ook als een krachtige hefboom voor het ophalen van bijkomende private financiering. Elke euro ARKimedes-geld leidde tot 7,3 euro totale externe financiering, waarvan 4,4 euro aandelenkapitaal. De ARKimedes-regeling mobiliseert dus voornamelijk privaat aandelenkapitaal.

Samen hebben alle portefeuillebedrijven rechtstreeks 1.013 nieuwe jobs gecreëerd. Vermits één hoogtechnologische job gemiddeld vier extra banen met zich brengt, leidde ARKimedes, volgens de studie, tot de creatie van maar liefst 5.065 arbeidsplaatsen. Bij een vergelijking van de kostprijs van de investeringen met de extra opbrengsten en minderuitgaven voor de overheid dankzij het aantal gecreëerde jobs, bedraagt de terugverdientijd van ARKimedes-Fonds N.V. 0,7 jaar.

De studie stelt voorts vast dat de ARKimedes-regeling een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot het ondernemerschap in Vlaanderen. Ambitieuze, seriële ondernemers hebben dankzij ARKimedes nieuwe, beloftevolle bedrijven opgericht als Cartagenia, Clear2Pay, Cmosis, Right Brain Interface en NG Data.