Argenta houdt stevig vast aan succesformule

argentaHet boekjaar 2012 was voor Argenta “het beste jaar ooit.” De “Colruyt” van de bankwereld heeft daarmee nog eens het succes van zijn formule bevestigd. De Antwerpse bank- en verzekeringsgroep heeft bovendien zijn positie als vijfde financiële groep van het land versterkt.

Argenta is een heus fenomeen. “Het appeltje voor de dorst” groeit elk jaar verder door. De financiële crisis is vandaag van die aard dat steeds meer klanten hun zielerust zoeken bij de instelling. De 118 miljoen euro nettowinst kan hen hierbij enige gemoedsrust bezorgen. Argenta doet het uitstekend. Volgens CEO John Heller behoort de bank ondertussen tot de beste van Europa. “Wij beschikken vandaag over een core tier-1 buffer van liefst 15,4%. Dit is werkelijk topniveau.”

Met anderhalf miljoen klanten, 73.000 meer dan eind 2011 lijken steeds meer Belgen effectief vertrouwen te hebben in Argenta. Ze hebben de groep overigens 34 miljard euro aan deposito’s toevertrouwd. Of een en ander ook met de heel eigen stijl van de bank- en verzekeringsgroep te maken heeft is niet zeker. Bij Argenta is absolute soberheid troef. De kantoren ogen veelal Oost-Europees kaal. Stichter Karel Van Rompuy heeft al die jaren gehamerd op doorgedreven spaarzaamheid. Vandaar de vergelijking naar Colruyt.

Argenta is ondertussen nog altijd in handen van de familie Van Rompuy. Bij de recente kapitaalverhoging die voorbehouden was aan kantoorhouders en klanten is er weliswaar een beperkte oening gemaakt in het kapitaal doch de familiale aandeelhouders houden via de holding Investar het roer stevig in handen. Voorzitter Jan Cerfontaine is overigens een vertrouweling van de “patriarch” Karel Van Rompuy die van thuis uit de ontwikkelingen bij zijn bedrijf attent blijft opvolgen.

Verwant en interessant: