https___static.gva.be_Assets_Images_Upload_2022_08_26_73a49bb9-0b81-4737-bca2-263740d2dcde Foto Shutterstock

AP Hogeschool pleit voor inclusieve rekrutering: “Veel werk aan de winkel”

ANTWERPEN - Met een studiedag wil AP Hogeschool een lans breken voor inclusieve rekrutering. "Als we in Vlaanderen 80 procent van de actieve bevolking aan het werk willen, zal er anders gerekruteerd moeten worden. En zeker bij personen met een migratieachtergrond", klinkt het.

“Vandaag bereiken we nog te weinig mensen met een migratieachtergrond”, stellen onderzoekers binnen de opleiding Toegepaste Psychologie. Op dinsdag presenteren zij enkele resultaten van hun onderzoek op de studiedag in Antwerpen. Ook voormalig VDAB-baas Fons Leroy en inclusie-experte Hanan Challouki zullen er spreken.

In 2021 was in Vlaanderen 75 procent van de bevolking tussen 20 en 64 jaar aan het werk. Bij mensen die buiten de EU geboren zijn, was dat 60 procent, “en dat terwijl er krapte op de arbeidsmarkt heerst”, zeggen de onderzoekers. “Er is dus nog veel werk aan de winkel. De manier waarop Vlaamse organisaties rekruteren, is niet goed afgestemd op de noden van personen met een migratieachtergrond.”

Taalbarrière

Onderzoeker Carolien Cuyt betreurt al dat onbenut talent. “In ons onderzoek spraken we zowel met rekruteerders als met werkzoekenden. Het valt op dat vele rekruteerders weinig voeling hebben met de noden en behoeften van werkzoekenden met een migratieachtergrond. Door de taalbarrière is het vaak niet eenvoudig om de competenties van de kandidaat juist in te schatten.”

Een divers personeelsbestand zou nochtans een win-win moeten zijn op de werkvloer. De onderzoekers ontwikkelden daarom een tool die werkgevers kunnen helpen in het proces. Die tool kan je vinden op spottingtalent.ap.be.