Koffienatie

Antwerpse vastgoedsector trekt aan alarmbel

ANTWERPEN – De Antwerpse gemeenteraad buigt zich maandag over een nieuwe regelgeving die onder meer stelt dat projectontwikkelaars in de Scheldestad een pak groter moeten bouwen dan wat vandaag de norm is. Als het schepencollege die maatregel goedkeurt, zal Immpact, één van de grootste vastgoedontwikkelaars, haar activiteiten in Antwerpen terugtrekken en uit de stad verdwijnen.

Antwerpen krijgt binnenkort nieuwe normen rond minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen. Dit zou voor alle districten van Antwerpen betekenen dat het gros van de appartementen er gemiddeld 20 procent groter moeten gebouwd worden.

Asociale maatregel

Volgens de Antwerpse projectontwikkelaar Immpact, en bij uitbreiding de vastgoedsector, gaat het om een asociale maatregel, die het creëren van betaalbaar nieuwbouwvastgoed niet meer mogelijk maakt. En al zeker niet in de kansarmere buurten, waar oud patrimonium dringend moet omgezet worden naar energiezuinige nieuwbouw.

“Door minimale oppervlaktes op te leggen, hoopt het stadsbestuur meer gezinnen richting stad te trekken en kwalitatief wonen verder te bevorderen. Hierdoor zal nieuwbouw in de stad onbetaalbaar worden voor de modale burger”, stelt Philippe Janssens, ceo Immpact. “Er zijn in onze maatschappij steeds meer singles, alleenstaanden en ouderen die grote appartementen niet kunnen betalen of net compacter willen wonen omdat het energiezuiniger is.”

Immpact, die onder andere het gros van de appartementen in en rond Park Spoor Noord en de Dam ontwikkelde, komt samen met de sector tot de conclusie dat de nieuwe regelgeving appartementen tot 50.000 euro duurder zou maken. Volgens Immpact houdt de nieuwe regel ook geen rekening met de locatie. Zo moeten woningen aan de Grote Markt of Kaai aan dezelfde minimale oppervlaktes voldoen als woningen in Berendrecht of Borgerhout, terwijl de vastgoedprijzen hier mijlenver uit elkaar liggen.

Immpact verlaat Antwerpen

Philippe Janssens, telg van een Antwerpse vastgoedfamilie die al 60 jaar actief is in de stad, overweegt intussen drastische stappen als het effectief zover komt. Als de maatregel effectief wordt goedgekeurd, ziet het bedrijf zich gedwongen om Antwerpen te verlaten en zijn activiteiten elders verder te zetten.

“Als deze asociale maatregel realiteit zou worden, worden wij allicht gedwongen om onze activiteiten uit Antwerpen terug te trekken, wegens nieuwe normen die in de praktijk alleen nog maar luxe woningen in de stad toelaten. Dit is een beleid dat mensen niet laat klimmen op de woonladder, maar veroordeelt om levenslang huurder te blijven. Dat past niet in onze bedrijfsfilosofie en toekomstvisie”, besluit Philippe Janssens, ceo Immpact.

Ook UPSI-BVS, de beroepsvereniging van de projectontwikkelaars in ons land, is ongerust over de hangende beslissing die mogelijk wordt genomen. Zij hebben hun opmerkingen doorgegeven aan het stadsbestuur.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas