Antwerpse vastgoedmakelaar Quares lanceert bevak Qrf

desmyterDe beleggers hebben nog niet veel vertrouwen in de beurs. Ze hebben er de laatste jaren minder prettige ervaringen beleefd. Veel bedrijven laten hun aandelen trouwens schrappen. De Antwerpse vastgoedmakelaar Quares gaat in de tegengestelde richting. Met de nieuw gelanceerde vastgoedbevak Qrf hoopt het bedrijf er 75 miljoen euro mee op te halen.

De Quares Groep is als onderneming opgericht in 2006 en zit volledig in het vastgoed. Het bedrijf doet als vastgoedbeheerder aan beleggingen, renovaties en verhuur. Vanuit kantoren in Antwerpen, Mechelen, Sint Niklaas en Amsterdam werden in de afgelopen jaren activiteiten uitgebouwd die zowel georiënteerd zijn naar de verkoop en de verhuur van kwalitatief hoogstaand vastgoed en nieuwbouw, het beheer van commercieel vastgoed, beleggingsformules in vastgoed en renovatiewerken. Het bedrijf wordt aangestuurd door Anneleen Desmyter en twee partners, Freddy Hoorens en Herman Du Bois. De holding boven de groep opereert vanuit Antwerpen. De groep zelf stuurt verscheidene NV’s aan. De onderneming stelt zo’n 55 mensen te werk.

In de afgelopen jaren zette Quares reeds vier beleggingsfondsen op voor vermogende particulieren. Een van die fondsen, Qrf 1 is op zijn vervaldag gekomen en moet vervangen worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een institutionele belegger de portefeuille zou overnemen maar dat is niet gelukt. Vandaar de lancering van een nieuwe vastgoedbevak die het grote publiek zou aanspreken. De investeerders van het eerste uur kunnen op die manier uitstappen en hun engagement te gelde maken. Anneleen Desmyter en het management willen anderzijds het voorbeeld geven en investeren zélf zo’n 1,2 miljoen euro in de nieuwe Qrf.

In de portefeuille van de bevak zitten vooral winkels in de binnenstad: de zogenaamde golden mile. Het management van Quares gaat er vanuit dat de klanten in de toekomst niet langer spontaan de auto zullen nemen om te gaan winkelen in de grote baanwinkels buiten de stad. Ze zouden dus het stadscentrum verkiezen en de kleine omliggende straatjes. Qrf pakt dus vooral uit met de Meir, de de Keyserlei en de Bruul.

Ondertussen worden ook plannen uitgetekend voor de toekomst: Qrf wil in de komende jaren zo’n 35 miljoen euro investeren in bijkomend winkelvastgoed. Bovendien staan er ook enkele ruime kredietlijnen open.

De bevak beheert bij de opstart een portefeuille van 114 miljoen euro waardoor zowat 7 miljoen euro aan huurinkomsten zullen gegenereerd worden.

Bij de lancering van de bevak wordt anderzijds wél aangegeven dat de individuele belegger na een investering van 25 euro per aandeel de facto een netto inventariswaarde in handen zal krijgen van slechts 22,7 euro. Dit heeft te maken met de kosten bij de overname van de winkelpanden en voor de beursgang.

Nog tot en met donderdag 12 december kun je nu als belegger inschrijven op het Quares Retail Fund. Tegen 25 euro per stuk neem je een participatie in een vennootschap die als bevak enkele voordelen heeft. Qrf zal als vastgoedbevak nauwelijks belastingen betalen maar moet dan wél aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet elk jaar minstens 80% van de winst via een dividend uitgekeerd worden aan de aandeelhouders. De schuldgraad van de vennootschap mag bovendien niet hoger oplopen dan 65%.

De Belegger

Is de winkelbevak QRF een goede belegging? Het blad De Belegger heeft zo zijn twijfels. Het raadt zijn lezers aan om niet in te tekenen of slechts in een heel beperkte mate, bijwijze van diversificatie binnen de eigen portefeuille.

De analisten schrijven letterlijk: “de timing van de beursgang is begrijpelijk omdat zowat alle winkelbevaks vandaag op recordkoersen noteren. Dergelijke beleggingen staan bij ons dan ook op “houden”. We gaan ze slechts aanraden wanneer ze lager genoteerd staan. QRF laat ook onzekerheid over het beloofde dividend. Dat zou pas in de lente van 2015 uitgekeerd worden. De verhandelbaarheid van deze smallcap zal op termijn ook laag zijn. Gezien onze eerder neutrale houding ten aanzien van de sectorgenoten die nochtans allemaal een mooi trackrecord hebben zijn we dan ook niet laaiend enthousiast over QRF.’