labonderzoek

Antwerpse universiteit ondersteunt Belgische Google van de genetica

ANTWERPEN – De start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. De investering laat BioStrand toe de prestaties van zijn technologie voor genetisch onderzoek door te lichten. Dat gebeurt onder meer in samenwerking met de universiteiten van Antwerpen en Hasselt. Die wetenschappelijke validatie is meteen de laatste stap voor BioStrand om zijn genetische zoekmachine te kunnen lanceren naar onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven en universiteiten wereldwijd.

Begin juni haalde het Belgische BioStrand 2 miljoen euro op bij K&E, het investeringsfonds van de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem. Twee maanden later ontvangt de start-up een kwart miljoen euro aan subsidies van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met die stap is BioStrand klaar om genetisch onderzoek aan universiteiten en in bedrijven te moderniseren.

“Onze technologie is een fundamenteel nieuwe benadering in 40 jaar genetische data-analyses. De subsidie van VLAIO die de samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen mogelijk maakt, is dan ook erg belangrijk voor ons. Ze zullen de precisie van onze technologie om onder meer DNA en eiwitten te onderzoeken grondig doorlichten. Dat wetenschappelijk keurmerk zal ons toelaten internationaal door te breken”, zegt Dr. Ingrid Brands, ceo en mede-oprichtster van BioStrand

BioStrand heeft de voorbije maanden een team uitgebouwd van ervaren technische experten en heeft zijn intrek genomen in de Diepenbeekse incubator BioVille. Van daaruit focust de start-up naast de samenwerking met de UAntwerpen en UHasselt op het overtuigen van academische en commerciële klanten. Momenteel hebben er al 3 grote universiteiten en diverse grote internationale organisaties interesse getoond in de software-abonnementen voor genetische analyse van BioStrand.