ANTWERPEN – BMW Group laat als allereerste merk zijn auto’s verregaand personaliseren. Het is het eerste automerk dat valt voor de nieuwe technologie van de Antwerpse scale-up Twikit, die productietechnieken als 3D-printing en laser cutting voor het eerst op grote schaal toegankelijk maakt voor bedrijven.
Wie een nieuwe MINI bestelt, kan die op verschillende manieren verregaand personaliseren. Een paar klikken op de website, en een paar weken later rolt het unieke model van de band in de fabriek van BMW Group. De Duitse autobouwer is de eerste die zijn wagens zo verregaand laat personaliseren. Daarvoor nam BMW Group de Antwerpse scale-up Twikit onder de arm.
Twikit werd eind 2012 opgericht door Martijn Joris, Gijs Hoppenbrouwers en George Lieben. Hun software maakt het mogelijk om producten op grote schaal te personaliseren. De eindconsument past via de website het product online en in 3D aan naar eigen smaak. Vervolgens gaan die digitale bestanden van duizenden klanten automatisch naar de productiefaciliteit, die snel en eenvoudig die duizenden compleet unieke producten kan aanleveren.
“De technologie van Twikit was van bij de start een schot in de roos”, vertelt co-founder Gijs Hoppenbrouwers. “Zo kunnen innovatieve spelers in de medische sector onze technologie gebruiken om protheses en ortheses snel en op grote schaal te maken. Maar ook voor juwelen, voor meubelen, voor ramen en deuren, voor elektronica,… is maatwerk voor een massapubliek perfect mogelijk. Bedrijven ontdekken dat ze met moderne, hoogtechnologische productietechnieken zoals 3D-printing en laser cutting producten kunnen personaliseren.”
Toenemende personalisatie
Tot nu toe was het voor grote bedrijven bijzonder complex en omslachtig om 3D-printing, CNC, laser cutting en andere digitale productietechnieken samen te brengen in één vloeiend productieproces, zeker op grote schaal. De technologie van Twikit zorgt nu voor een naadloze integratie van die technieken binnen bestaande productie-omgevingen.
Twikit ziet gepersonaliseerde productie in de toekomst alleen maar verder toenemen. “Producten lijken steeds meer op elkaar, en niet alleen in de automobielsector. Klanten toelaten om producten te personaliseren, is een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij verzoenen productie op grote schaal met het verlangen van mensen om toch een uniek product in handen te hebben.”