YUFE

Antwerpse student-ondernemers trekken Europa in

Universiteit Antwerpen lanceert samen met Voka een initiatief rond ondernemen in de schoot van Europese universiteit YUFE. Dankzij INNO4YUFE kunnen student-ondernemers van UAntwerpen hun ondernemingszin aanscherpen in Europese context, met een accelatorprogramma voor veelbelovende start-ups als kers op de taart.

Dankzij INNO4YUFE trekken student-ondernemers binnenkort Europa in. UAntwerpen, dat samen met negen buitenlandse universiteiten deel uit van de YUFE-alliantie, blies samen met Voka leven in het initiatief. YUFE, dat voor ‘Young Universities for the Future of Europe’ staat, wil uitgroeien tot de eerste volwaardige Europese Universiteit.

“De alliantie biedt heel wat voordelen en kansen voor onze studenten en medewerkers”, vertelt prof. Silvia Lenaerts, vicerector Innovatie en Valorisatie op UAntwerpen. “Een nieuw project binnen YUFE focust op student-ondernemers en innovators: met INNO4YUFE willen we de drempels voor ondernemende studenten wegwerken en tegelijkertijd de rol van universiteiten als lanceerplatforms voor loopbaantrajecten richting ondernemerschap versterken.”

Binnen INNO4YUFE zal ook een internationale gemeenschap voor start-ups gerealiseerd worden. Daar krijgen de ondernemers ook ondersteuning bij het uitwerken van hun start-up. “Start-ups met veel potentieel zullen doorgroeien naar het YUFE Acceleration Programma”, gaat Lenaerts verder. “Dat is een intensief trainingsprogramma van één week, afwisselend gehost door een van de partneruniversiteiten.”

Ook Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland zet mee haar schouders onder het project. Gedelegeerd bestuurder Luc Luwel: “Dit initiatief past volledig in onze starterstrategie waarmee we in een eerste fase breed zaaien via Bryo-StandUp en Bryo-StartUp, onze coachingtrajecten op maat van beginnende ondernemers. Om dan in een volgende fase te voorzien in verdere begeleiding van succesvolle starters via het Bryo-ScaleUp-programma en het Accelero-programma voor scale-ups met meer dan 1 miljoen euro omzet. Met deze vier trajecten begeleiden we zo’n 250 starters per jaar.”