Op de belangrijkste vakbeurs voor de medische industrie, MEDICA in Düsseldorf, vindt nog tot 17 november de publieke voorstelling plaats van Homeflow, het eerste product van het Antwerpse digital health bedrijf Minze. Het ontwikkelt en verkoopt internet geconnecteerde medische producten voor de thuisomgeving.
Homeflow maakt het urologen mogelijk om mannen, vrouwen en kinderen met plasproblemen en blaasfunctiestoornissen thuis te diagnosticeren en op te volgen. De oplossing bestaat uit een draadloze uroflowmeter, een mobiele app met daarin onder meer een elektronisch plasdagboek en een online platform waarop urologen alle data kunnen consulteren.
“Vandaag gebeuren alle urologische onderzoeken in het ziekenhuis of de dokterspraktijk. Dat is niet erg comfortabel voor de patiënt en neemt veel tijd in beslag. Bovendien moeten artsen hun diagnose en voorgestelde behandeling baseren op een beperkt aantal metingen wat niet representatief is. Met Homeflow willen we urologen in staat stellen hun patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen, zodat ze bij de interpretatie van de resultaten rekening kunnen houden met veel meer metingen en zich tijdens consultaties kunnen focussen op de patiënt en de behandeling,” zegt Jiri Vermeulen, medeoprichter en CEO van Minze dat onlangs door Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland tot ‘Meest Beloftevolle Starter 2016’ werd uitgeroepen en ondersteund wordt door het imec.istart ondernemerschapsprogramma.
“Homeflow is een volledig autonoom systeem dat niet alleen betrouwbaar is, maar ook 100% patiëntvriendelijk,” voegt Gilles Tas, medeoprichter en COO van Minze, eraan toe. “De betrouwbaarheid wordt gegarandeerd doordat we dezelfde meetprincipes gebruiken als in het ziekenhuis en ligt zelfs nog een stuk hoger, omdat we rekening houden met meer metingen.”
Patiënten hoeven zelf geen data in te geven. Iedereen kan onmiddellijk met Homeflow overweg. Door alle data thuis te verzamelen en nog voor de consultatie via een online platform te laten verwerken, kunnen de contacten tussen urologen en hun patiënten tijds- en kostenefficiënter verlopen.
Homeflow doorloopt momenteel de procedure voor het verkrijgen van een CE-label. De oplossing zou tegen midden 2017 voor de patiënt beschikbaar zijn.