Van 5 tot 8 januari vindt in de woestijnstad in de Amerikaanse staat Nevada een van de grootste techbeurzen ter wereld plaats waar merken en bedrijven de wereld een eerste blik werpen op hun nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tv’s en laptops, nuttige en slimme gadgets en ook telefoons. Voor de eerste keer sinds de coronapandemie van start ging, is de beurs niet digitaal, maar verwelkomt het meer dan 3.100 bedrijven ter plaatse om hun nieuwigheden op het vlak van technologie te komen voorstellen.
Onder andere Amazon, Meta, Google, Samsung, Lenovo en Sonu zullen aanwezig zijn, maar ook tal van kleinere bedrijven mogen hun producten tonen, waaronder een twintigtal Belgische bedrijven. Het gaat voornamelijk om Waalse bedrijven aangezien het Waalse exportagentschap Awex opnieuw geïnvesteerd heeft in een stand voor Waalse bedrijven op de beurs. Vlaanderen en Brussel doen dat niet, al komen er van die kanten ook enkele bedrijven naar de beurs. Zo zakt het Antwerpse bedrijf Nobi af naar de States.
Slimme lampen
Nobi is een Antwerpse start-up, opgericht in 2018 door Roeland Pelgrims, Stijn Verrept en Bert De Haes. “Onze missie is om ouderen zo lang mogelijk veilig en gelukkig te laten leven ondersteund door technologie”, zegt CEO Roeland Pelgrims. “Concreet focussen wij ons op de valproblematiek. Medische kosten van valincidenten bij mensen boven de 65 jaar bedragen jaarlijks zo’n 240 miljard wereldwijd, dus dat is een heel groot probleem.”
Ze stellen er de slimme Nobi lamp voor. Het ziet eruit als een doodnormale lamp, maar de Nobi lamp kan veel meer dan gewoon licht geven. We beperken ons hier tot zijn voornaamste functie: het detecteren van vallen en hulp inschakelen.
Pelgrims legt uit hoe het werkt: “Als de lamp ziet dat iemand is gevallen, gaat hij in eerste instantie vragen of zijn observatie correct is. Is het antwoord ‘nee’, dan doet hij niets. In alle andere gevallen gaat de lamp een opgegeven contactpersoon opbellen. De mantelzorger kan dan via de lamp vragen of alles oké is en een inschatting maken van de situatie. Als er uiteindelijk hulp ter plaatse moet komen, kan de lamp er via een slim slot voor zorgen dat de deur opengaat.”
“Het grote doel is om veel vroeger hulp bij de gevallen patiënt te krijgen. En dat lijkt te lukken. Bij onze proefprojecten in rusthuizen was de gemiddelde interventietijd slechts 102 seconden.”
“We mikken op dit moment nog vooral op professionele partners als woonzorgcentra of ziekenhuizen, maar we zijn ook bezig met een pilootproject bij particulieren. Wie geïnteresseerd is, stuurt best gewoon een mailtje naar Nobi”, aldus Pelgrims.