De Antwerpse spin-off van UAntwerpen en IMEC specialiseert zich al vier jaar in druktemetingen die de privacy respecteren. “Onze technologie bestaat uit sensoren die een elektromagnetisch signaal naar elkaar uitsturen”, zegt Anton Dierickx, co-founder van Crowdscan. “Lichaamsgewicht verzwakt die signalen. Hoe meer volk er aanwezig is, hoe zwakker het signaal wordt. Die sterktes worden opgevangen via een gateway en zo omgezet naar een aantal aanwezigen.” Geen camera’s of gsm-signalen nodig om in realtime een druktemeting uit te voeren, dus.
De technologie wordt vooral op evenementen gebruikt, van koningsdag Breda tot Tilburg Kermis. Voor het eerst gaat de start-up nu ook in stembureaus meten. “De vraag kwam van de gemeente Aalter, om de lange wachtrijen van de voorgaande verkiezingen te voorkomen”, zegt Dierickx. “Een primeur voor ons. Omdat het over een dagevenement gaat, hebben we een manier uitgedacht die geen installatie van kabels of machinerie vereist.”
Crowdscan heeft daarom speciaal voor de lokale verkiezingen van 13 oktober een app ontwikkeld. “Daarmee kunnen de bijzitters in de verschillende Aalterse stembureaus zelf ingeven hoe druk het daar is”, klinkt het. “Dat gaat van rustig, over gemiddeld tot (zeer) druk. Wat daaronder verstaan wordt, werd binnen de gemeente besproken.”
Via een webpagina kunnen de inwoners van Aalter checken wanneer ze best naar het stembureau vertrekken om een bolletje te kleuren. Een eenvoudige oplossing die breder toegepast kan worden, zegt Dierickx. “Ik zou het hier in Mortsel ook graag weten (lacht).”