Afbeelding3

Antwerpse start-up Credix bouwt aan wereldwijd kredietplatform

ANTWERPEN - Het fintech-bedrijf Credix bestaat nog geen jaar, maar heeft al voor de tweede keer geld opgehaald om wereldwijd uit te breiden. De meest recente kapitaalronde was goed voor 11,32 miljoen euro. Credix koppelt beleggers met kredietbedrijven in groeilanden zoals Brazilië, waar toegang tot bankleningen nog altijd heel duur en complex is.

In snel opkomende economieën zijn bankleningen moeilijk verkrijgbaar en peperduur. Voor persoonlijke-, creditcard- of studieleningen kunnen de rentes oplopen tot 100 procent per jaar.

Daardoor zijn duizenden kleinere kredietbedrijven ontstaan, die samen jaarlijks meer dan 10 miljard dollar uitlenen aan lagere tarieven. Tot voor kort hadden ze geen toegang tot internationaal kapitaal en moesten ze op eigen houtje aan financiering voor die kredieten zien te geraken.

Kaap van de 100 miljoen

Dat probleem lost Credix op via een platform dat institutionele beleggers van over de hele wereld koppelt met kredietverstrekkers in opkomende markten. Op die manier hebben kredietbedrijven al meer dan 25 miljoen dollar geleend via Credix.

Met 11,32 miljoen euro vers kapitaal onder de arm wil CEO Thomas Bohner de teams in Antwerpen, New York en Sao Paulo verder uitbreiden. “We focussen we ons ook op de uitbouw van het ecosysteem van fondsen, beleggers en kredietbedrijven”, legt hij uit. Tegen het einde van het jaar verwacht de start-up de kaap van 100 miljoen dollar te overschrijden, onder andere door naar Mexico en Colombia uit te breiden.

Crypto

Beleggers kunnen via Credix ook met cryptomunten investeren in kredietbedrijven, en dat is uniek. “We zijn het allereerste kredietplatform ter wereld waarop beleggers veilig kunnen investeren met cryptovaluta”, zegt Bohner. “Meer en meer traditionele investeerders zetten in op crypto en stablecoins. Ook de wetgeving en de regulering evolueren mee.”

“Zo kunnen we opkomende markten openbreken en toegang geven tot betaalbare kredieten”, besluit de CEO. “We verwachten dat ook Belgische fondsen, familiefondsen en vermogende particulieren het momentum zullen zien en grijpen.”