De Antwerpse Politietoren ‘De Oudaan’ stond al een hele tijd te koop. Zopas raakte bekend dat het hoogste bod voor het gebouw 25,5 miljoen euro bedroeg. De aanvankelijke vraagprijs was 10,5 miljoen euro. In het totaal waren er vijf biedingen voor het gebouw.
Schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) bevestigt dat de verschillende bieders een stuk boven het inzetbedrag zijn gegaan, wat hem niet verbaast. “Het hoogste bod was 25,5 miljoen. Of dat bod ook de koper wordt, zal zich nog uitwijzen op korte termijn”, aldus de Schepen.
De juridische dienst van AG Vespa onderzoekt momenteel de legitimiteit van het bod.
Naar verluidt zou de koper de Antwerpse projectontwikkelaar Winvest Developments van de familie Westerlund zijn, waarvan zoon Tanguy Westerlund zaakvoerder is.
Het burgercollectief ‘Wij kopen samen den Oudaan’ was ook in de running, maar zag af van een bod. Het project was niet haalbaar omdat de politie nog een hele tijd het vruchtgebruik van het gebouw krijgt tot de Antwerpse politie midden 2019 normaal gezien verhuist naar een nieuw gebouw op Nieuw-Zuid of op de locatie van het voormalige postsorteercentrum in Berchem.
Voor de renovatie van de Oudaan, de zogenaamde “Toren van de Macht” die een totale oppervlakte van 13 300 m2 telt, moet minstens nog een extra bedrag van 10 miljoen voorzien worden. Bovendien is de Oudaan, een ontwerp van architect Renaat Braem waarvan de constructiewerken in 1958 startte, een beschermd monument sinds 2002. Hier gelden specifieke onroerend erfgoedregels voor.
Wat er met het markante gebouw staat te gebeuren, is nog onduidelijk. Voor de Oudaan heeft de stad expliciet een procedure gekozen waarbij niet alleen de prijs, maar ook de invulling belangrijk is. Binnen een periode van twee jaar dient de koper een bouwaanvraag in te dienen en een masterplan op te stellen, in samenspraak met de stad om te vermijden dat er niets met het pand zou gebeuren.