De trigger voor zijn moderne aanpak? Alle wegen die naar Antwerpen leiden, liggen open. “Van zodra er gesproken werd over de Oosterweelwerken, kreeg ik het ietwat benauwd”, zegt kleermaker Mark Van Hove. “Bovendien wordt ook de Jan Van Rijswijcklaan opgebroken. Klanten uit Brasschaat zijn nu soms al een uur onderweg om onze winkel in de Anselmostraat te bereiken door de verkeersdrukte”, klinkt het.
Als het voor de klanten moeilijk wordt om tot bij de kleermaker te geraken, dan moeten de rollen omgedraaid, vindt Van Hove. Als derde generatie kleermaker van Albert Herenkleding, dat sinds 1928 al in Antwerpen gevestigd is, heeft zijn familie immers een trouw cliënteel uitgebouwd. “Maar onze klanten worden ook een jaartje ouder en veel collega-kleermakers gooiden na corona de handdoek in de ring. Daarom is het belangrijk dat wij mobiel worden.”
Snel en ter plaatse
En dat mag je letterlijk nemen. De Suits & Stitches-truck maakt van Mark een kleermaker op wielen. “De beleving zorgt ervoor dat het opnieuw plezierig wordt om beroep te doen op expertise. Voor veel mannen is winkelen immers een sleur geworden”, weet Van Hove. “En ze moeten er in dit geval hun felbegeerde zaterdag niet voor opofferen. Op een uur tijd is al het meetwerk gebeurd. Alles is mogelijk: effen, ruiten, strepen of een knalroze design. Ook het soort knopen en de voering bepaal je zelf.”
Nadat er gekozen is uit de 4.000 verschillende stoffen, komt de kleermaker nog eens tot bij de klant gebold om een pasronde te doen, waarna eventueel de laatste aanpassingen in het Antwerpse atelier kunnen gebeuren en het pak nadien aan huis wordt geleverd.
Miniwinkel
De werking is simpel. De klant geeft vooraf online door wat hij in gedachten heeft, waarop Mark alles wat hij nodig acht inlaadt in zijn truck en naar je toekomt. Die bestelwagen ziet er trouwens heel fraai uit. “We hebben een jaar lang tot in de puntjes uitgedacht hoe we de ruimte optimaal kunnen benutten”, zegt Van Hove. Uiteindelijk werd Suits & Stitches een kleine replica van de bestaande winkel, gemaakt van dezelfde materialen als de Antwerpse boetiek.
Een velvet zitbankje en de marmeren vloertegels zorgen voor een authentiek gevoel, terwijl de ingebouwde kasten ervoor zorgen dat er ruimte overblijft voor een ruime paskamer. “En ook de service zal hetzelfde zijn zoals bij Albert”, klinkt het. “Tijdens het meten of passen kan de klant genieten van een tas koffie of een wijntje.” Een muziekinstallatie en televisie maken de beleving af. Maar het is vooral de functionaliteit die centraal staat. Onder de kasten werden lampen bevestigd zodat Mark met gemak een broek kan spelden. Ook aan een verlaagd opstapje voor het comfort van de minder mobiele klanten werd gedacht. En het hele proces kan plaatsvinden zonder dat de kleermaker daarvoor de privésfeer van de klant moet verstoren.
“Daarnaast hebben we verwarming en airco voorzien, zodat het in de zomer doenbaar blijft om de truck in te kruipen”, zegt Van Hove. De kleermaker is alvast uitgenodigd op een bedrijfsfeest om de vennoten te voorzien van een gezellige namiddag met een mooi pak als uitkomst. Maar ook voor een trouwpartij is het de ideale manier om kostuums uit te kiezen voor de bruidegom en getuige, vindt Van Hove. Het prijskaartje? “Een maatpak aan huis is mogelijk vanaf 795 euro.”