failliet

Antwerpse horecaondernemers dagvaarden Belgische staat

ANTWERPEN – Een groep vooraanstaande horecaondernemers uit Antwerpen stapt naar de Raad van State en de Burgerlijke Rechtbank 1e aanleg, met een dringende procedure. Ze willen het Ministerieel Besluit van 18 oktober ter sluiting van de nationale horeca laten schorsen. Het gaat om Wim Van der Borght (Shrimp Tempura), Gunther Dieltjes (Horta groep) en Jan Jacobs (Fiera, Brouwershuis en J&M Catering).

Wim Van der Borght van hospitality groep Shrimp Tempura (met 20 actieve horeca outlets in Antwerpen zoals Danieli il Divino, Maven, Umami, Murni, …): “We zijn niet blind voor de dramatische cijfers in de ziekenhuizen. We erkennen deze pandemieproblematiek en nemen die ernstig. Laat dat vooral duidelijk zijn. Maar door het sluiten van de horeca gaat de regering de problemen niet oplossen. Het is een slag in het water. Zelfs integendeel. Mensen gaan nu thuis afspreken om elkaar te ontmoeten en samen te eten, in slechter georganiseerde omstandigheden. Dat terwijl de restaurants zich tot nu toe voorbeeldig aan het horecacorona-protocol hebben gehouden en geen of weinig besmetting veroorzaakt hebben.”

Horeca is niet het probleem

De ondernemers zeggen dat er geen enkele sluitende wetenschappelijke studie voorligt, die aantoont dat de horecalocaties haarden van besmettingen zouden zijn. Uit de officiële cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid die op 16 oktober werden bekendgemaakt, blijkt dat slechts 5,7% van de besmette personen vermoedt te zijn besmet geraakt in de horeca. Of dus 94,3% van de besmettingen wordt elders dan in de horeca veroorzaakt.

Gunther Dieltjes van de Antwerpse Horta groep: “Het is een symbool-beslissing van de regering, om stoer te doen, daadkracht te tonen, maar het blijft een ridicule maatregel zonder enige ernstige basis. Het is een fundamentele inbreuk op de vrijheid van ondernemen én het schendt absoluut het gelijkheidsbeginsel. Eén sector viseren is not done.”

Ook in de staart van de horeca-industrie vallen er klappen. Zo lopen de bierhandelaars ook weer tegen een stevige muur op. Raoul Gagelmans van de gelijknamige drankenhandel in het Antwerpse : “De sluiting stapelt ons weer op met torenhoge voorraden, die we wel klaar hadden staan in onze magazijnen, maar die we nergens meer kwijt kunnen. Voorraden die al betaald zijn, maar die nu al onze cash opeten. Het water staat tot ver boven de lippen. Want de sluiting van de horeca raakt ook de logistieke keten erachter in het hart.”

Twee procedures

Wim Van der Borght: “De eerste procedure gaat naar de Raad van State, waarbij een schorsing wordt gevraagd van het Ministerieel Besluit van 18 oktober op basis van gebrek aan zorgvuldige feitenvinding en draagkrachtige motieven. Want de feiten spreken anders dan wat de overheid poneert. Tegelijk klagen we de overschrijding van het verbod op willekeur aan. Want waarom specifiek horeca? Tot slot is er sprake van grondwettelijke schending van het recht op vrij ondernemerschap, waarvoor ook de 2e procedure bij de gewone rechtbank in kortgeding wordt aangespannen.”

Jan Jacobs van restaurants Fiera en Het Brouwershuis: “We willen ons niet moeien met hoe onze regering deze pandemie moet bestrijden. We willen ook niet de vinger wijzen naar andere sectoren waar er laks met de regels werd omgegaan, dat is niet ons doel. Wel is duidelijk dat men zich na de vorige lockdown en de soft lockdown in Antwerpen deze zomer, onvoldoende heeft voorbereid op de situatie van vandaag. Om dan nu in het wilde weg onze gezonde ondernemingen aan de kant te zetten en als belangrijkste zondebok aan te duiden, is onaanvaardbaar.”

Lees ook

  • BV
    14/01/2025
    Elders Architectuur
    Vorst
  • BV
    14/01/2025
    Wadis
    Brussel
  • BV
    14/01/2025
    Bluecore
    Leopoldsburg