Studenten geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen krijgen vanaf dit jaar een heel nieuw vak onder de neus geschoven: “Ecologische geschiedenis”. En daarbij zullen ze niet alleen in historische boeken moeten duiken, maar ook de handen uit de mouwen steken: er moet een heuse moestuin worden aangelegd met groenten van lang geleden. Ze zullen leren hoe in het verleden een stadstuin werd aangelegd en onderhouden.
Net voor de zomer is op de stadscampus in Antwerpen een moestuin aangelegd, de zogeheten “Hofstad”. Het gaat om een “historisch proefveld”, bedoeld voor de tweede- en derdejaars uit de opleiding Geschiedenis. Zij krijgen sinds dit jaar het verplichte vak “Ecologische geschiedenis”. De studenten zullen er groenten kweken met de kennis en technieken uit de late middeleeuwen, de 18de eeuw en de Tweede Wereldoorlog.
Daarnaast wordt ook de rol van volkstuinen onderzocht. De wetenschappers benadrukken dat stadsbewoners altijd al voedsel hebben geproduceerd. Er wordt dan ook gekeken naar de aanpak van volkstuintjes. “De studenten ook de praktische zaken leren, zoals zaaien, bemesten, oogsten, enz.” zegt hoogleraar Tim Soens. “De bedoeling is om te leren uit het verleden, om ook naar hedendaagse problemen zoals de klimaatopwarming of om het voedingsvraagstuk te bekijken”.