Antwerpse Fluidda krijgt aanbeveling van de FDA

Fluidda_Jan De BackerRecent heeft de FDA het gebruik van de Functional Respiratory Imaging technologie (FRI), een medische innovatie van het Antwerpse Fluidda, aangemoedigd in klinische studies met patiënten die lijden aan idiopathische longfibrose of IPF.
Opgericht in 2005 met hoofdkantoor in Kontich en filialen in India en de US, is Fluidda wereldleider op dit gebied. De FRI technologie biedt farmaceutische bedrijven en zorgverstrekkers een unieke toegang tot gepersonaliseerde geneeskunde voor patiënten die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen en slaap-gerelateerde ademhalingsstoornissen. Het gebruik van FRI in de klinische praktijk creëert een aanzienlijk toegevoegde waarde aan de huidige gezondheidszorg voor luchtwegaandoeningen.

IPF wordt getypeerd door het ontstaan van littekenweefsel in de longen. Geleidelijk aan bemoeilijkt dit de diffusie van zuurstof naar de bloedsomloop. Na diagnose is de gemiddelde overlevingstijd van IPF-patiënten nog slechts 2 tot 3 jaar. De ontwikkeling van medicijnen voor IPF wordt sterk bemoeilijkt door het gebrek aan biomerkers die gebruikt kunnen worden als klinische eindpunten. Momenteel zijn er geen geschikte merkers beschikbaar om ziekteprogressie of vooruitgang bij behandeling vast te stellen.

Fluidda’s FRI-technologie biedt structurele en functionele informatie over de longen, afgeleid van gebruikelijke lage dosis CT-scans. FRI is een veelbelovende techniek voor biotech en farmaceutische bedrijven om de ontwikkeling van nieuwe therapieën te versnellen en heeft zijn meerwaarde reeds bewezen in andere longaandoeningen zoals astma en COPD. De FDA beveelt nu ook het gebruik van FRI in de zoektocht naar en ontwikkeling van nieuwe IPF biomerkers aan.
“Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf,” vertelt Dr. Jan De Backer, CEO Fluidda. “De steun van de FDA in de ontwikkeling van nieuwe biomerkers is cruciaal voor de verdere verspreiding en gebruik van onze technologie. We kijken ernaar uit om verder te werken met bedrijven uit de biotech en farmaceutische sector die zich inzetten om nieuwe en betere medicijnen te ontwikkelen voor deze vreselijke ziekte.”