Afbeelding6

Antwerpse Emilie Frans (30) maakt laptophoezen, sleutelhangers en portefeuilles van oude wetsuits

ANTWERPEN - Het is ondertussen een jaar geleden dat de Antwerpse Emilie Frans (30) Wavetops uit de grond stampte, een ecologische kledinglijn waarmee ze onderwijs in Nepal ondersteunt. Vandaag heeft Wavetops er een nieuwe collectie bij. Oude wetsuits krijgen dankzij Emilie een tweede leven in de vorm van laptophoezen, portefeuilles, tasjes en sleutelhangers.

Ze startte met Wavetops na een aantal keer naar Nepal te zijn gereisd, vertelt ze. “Ik was meteen gepakt door de cultuur en de mensen en had er een dagopvang leren kennen aan de voet van het Himalayagebergte. Ik wilde iets doen voor hen en zamelde geld in via een koekjesverkoop. Maar ik was niet van plan om elk jaar koekjes te bakken en wilde eigenlijk permanent iets doen voor de ondersteuning van het Nepalese onderwijs.”

Fairtrade

Zo kwam Wavetops tot stand. “Daarin kan ik drie zaken kwijt die ik graag doe: surfen, klimmen en ontwerpen”, legt ze uit. “Ik begon ontwerpen te tekenen gebaseerd op oceanen en bergen. Vandaar ook de naam: Wavetops.”

Die ontwerpen drukt ze vervolgens op kledij. “De kledij zelf koop ik aan. Die is fairtrade en van organisch katoen. Het zou raar zijn om niet te kiezen voor fairtradekledij die in degelijke werkomstandigheden wordt vervaardigd. En als je jezelf daar een beetje in verdiept, dan merk je pas hoe vaak de kledingindustrie echt niet oké tewerkgaat.”

 

 

In eerste instantie verkocht Frans met Wavetops T-shirts, hoodies, mutsen en totebags. Vandaag wordt die collectie uitgebreid met Wavetops Upcycled, een lijn gemaakt van gerecycleerde wetsuits. “Als zo’n wetsuit stuk is, gaat het vaak om een klein gaatje op een plek waar de naden bij elkaar komen. Bijna nooit gaat het om een gat in een grote oppervlakte van de stof. Maar het water loopt alsnog binnen en die wetsuit belandt vervolgens ergens in de garage waarna er niets meer mee gebeurt”, zegt Frans. “Dat merkte ik bij mezelf, maar ook bij veel van mijn surfvrienden.”

Want waar moet je met zo’n wetsuit blijven? “Wetsuits bestaan voornamelijk uit neopreen schuim, wat een synthetisch rubber is op basis van aardolie dat kleine stikstofcellen bevat. Door deze samenstelling zijn wetsuits niet biologisch afbreekbaar, moeilijk te recycleren en vormt neopreen afval een enorm milieuprobleem. Het materiaal is nochtans perfect herbruikbaar en duurzaam.” Zo kwam ze op het idee om met die wetsuits aan de slag te gaan.

Elk stukje wetsuit hergebruiken

“Alvorens de collectie te lanceren, hebben studenten van de Antwerp Management School uit de richting International Fashion Management gedurende een trimester mee gebrainstormd over de verschillende mogelijkheden van Wavetops Upcycled. Momenteel bevat het gamma vier verschillende producten: laptophoezen, portefeuilles, tasjes en sleutelhangers. Voor het naaien en stikken krijg ik hulp van een vriendin van mijn moeder. Ieder product is uniek en we proberen zo goed als elk stukje van de wetsuits te hergebruiken, tot de ritsen toe.”

De collectie is momenteel te koop via de webshop van Wavetops en komt ook in enkele Antwerpse winkelpunten te liggen. “Mensen mogen me nog altijd hun kapotte wetsuits opsturen. De collectie bestaat zolang ik wetsuits krijg toegestuurd. Want het zou zijn doel voorbij gaan als ik zelf wetsuits zou beginnen aankopen.”

En ook hier gaat een deel van de opbrengst opnieuw naar onderwijs in Nepal. “Momenteel werk ik nog steeds samen met de dagopvang die ik ter plaatse leerde kennen. Maar ik zit ook samen met Belgische organisaties die actief zijn in Nepal. Bedoeling is om een duurzame samenwerking met een organisatie op te bouwen zodat ik niet altijd zelf naar daar moet afreizen.”