Een ruime delegatie Zimbabwanen verkent nog tot morgenavond de faciliteiten van het Antwerpse diamantkwartier. Het embargo tegen diamant uit Zimbabwe werd onlangs opgeheven. Het zogenaamde Kimberley Process wist immers niet unaniem tot een verlenging van het verbod te komen. Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) probeert de Zimbabwanen ondertussen de commerciële mogelijkheden van Antwerpen als internationaal handelscentrum voor diamant te laten zien.
Zimbabwe en zijn president Robert Mugabe hebben jarenlang op de zwarte lijst van de internationale gemeenschap gestaan. Zeker ook de lokale diamantproducenten. Vermoed werd dat Mugabe en zijn aanhang hun posities financieel onderbouwden door de verkoop van ruwe diamant. Diamant uit Zimbabwe werd daarom een tijdlang geboycot.
Een eventuele boycot moet evenwel met unanimiteit bevestigd worden door de internationale instantie Kimberley Process. Die unanimiteit was er onlangs echter niet meer zodat het verbod tot handel met Zimbabwaanse diamant onlangs opgegeven werd. Aantijgingen dat Mugabe en verscheidene ministers via allerlei schimmige organisaties en bedrijven wel degelijk nog altijd diamant uit hun land verhandelden werden opzij gelegd. Die zogenaamde bloeddiamanten zouden dan via illegale wegen toch in het systeem komen.
Ondertussen zijn de diamanten uit Harare dus wel degelijk weer “conflictvrij” verklaard. Ook door de Europese Commissie. Dat betekent dat diamant van de Zimbabwe Mining Development Corportion weer officieel kunnen verhandeld worden. Net als de diaamnten van verwante bedrijven zoals Marange Resources, Canadile, Mbada, Kimberworth Investments en DMC.
“Wij hebben er als AWDC dan ook alles op gezet om de Zimbabwanen ervan te overtuigen om hun handel via Antwerpen te laten verlopen”, zegt Karen Rentmeesters van het centrum. “Een delegatie van zo’n 15 man krijgt nog tot vrijdagavond de gelegenheid om onze infrastructuur in Antwerpen te bezoeken en zichzelf vertrouwd te maken met alle faciliteiten die we hen kunnen bieden. Wij hebben ons voorgesteld als effectief het grootste handelscentrum voor diamant van de wereld. De delegatie bezocht oa. onze beurzen, het Diamond Office, het diamantlabo, de verschillende handelsondernemingen, het AWDC zelf enz.”
Antwerpen heeft in dit opzicht vooral zijn Tender Facility voorgesteld, een zakelijke infrastructuur die kan afgehuurd worden en waarin handelaars in alle rust hun aanbod aan ruwe stenen kunnen presenteren aan kandidaat-kopers. De Zimbabwanen waern kennelijk heel erg onder de indruk.
Ook voor Antwerpen is Zimbabwe aan de andere kant heel erg belangrijk. Marktanalyses hebben immers uitgemaakt dat de Zimbabwaanse diamantmijnen in de komende jaren zullen instaan voor liefst 25% van de internationale productie aan ruwe diamant. “Het is voor Antwerpen dus zaak om de Zimbabwanen vertrouwd te maken met onze activiteiten.”