Gault&Millau maakte maandag voor de negende keer een selectie van de beste chocolatiers bekend bij Tour & Taxis in Brussel. Er werd dit jaar een selectie gemaakt van 129 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. “Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau gaat daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item”, zegt Gault&Millau-CEO Marc Declerck.
Enkele toppers kregen een extra prijs: Chocolatier van het Jaar voor Vlaanderen is Centho uit Kampenhout. Voor Brussel is dat Frederic Blondeel, voor Wallonië Marc Ducobu uit Waterloo. Maar er werd ook een Discovery of the Year uitgereikt en die grootste ontdekking werd Palette uit Antwerpen.
Zaakvoerster Iryna De Peuter volgde niet het klassieke pad van de doorsnee chocolatier. En hoewel haar achternaam anders doet vermoeden, is ze ook niet van Vlaamse afkomst. “Ik ben geboren en opgegroeid in Oekraïne. In 2012 ben ik er vertrokken omdat ik hier wilde studeren, ook mijn zus woonde hier al. Ik ben hier getrouwd en heb een leven opgebouwd. Ik werkte als patissier bij Momade Cupcakes in Antwerpen”, vertelt ze.
“Mijn man is een software-ingenieur en zijn grote droom was om in Australië te gaan wonen. De Peuter is trouwens zijn achternaam, in Oekraïne hebben ze de gewoonte om die over te nemen als vrouw als je trouwt. We zijn naar de andere kant van de wereld verhuisd in 2016. Ik heb in Australië nog een jaartje als patissier gewerkt. Maar ik wilde iets nieuws ontdekken, want mijn werk werd een sleur, ik was het beu. Ik heb in Melbourne een specialisatie-opleiding gevolgd voor chocolade en ik vond het meteen geweldig hoeveel kanten je daar mee uit kan. Het is oneindig, het was een echte ontdekkingsreis.”
“Mijn man is een software-ingenieur en zijn grote droom was om in Australië te gaan wonen. Ik heb daar nog een jaartje als patissier gewerkt. Maar ik wilde iets nieuws ontdekken. Ik heb in Melbourne een specialisatie-opleiding gevolgd voor chocolade”
Iryna De Peuter
Er volgde Down Under snel een onlineshop en haar pralines werden ook in een restaurant verkocht in Melbourne. “Het was een groot succes. In Australië zijn ze artisanale, kwaliteitspralines niet gewoon. Er was ook niet zo heel veel concurrentie. Maar ze lustten wel heel graag chocolade. Zo maakte ik snel naam.”
Prijs in Sydney
Op de Sydney Royal Chocolate Show won Iryna met De Peuter Chocolates zelfs een zilveren medaille. Toch bleef ze niet wonen aan de andere kant van de wereld. “Onze eerste dochter werd daar geboren en kon moeilijk van daaruit een band met haar familie opbouwen. Dat begon toch te knagen. In 2018 zijn we daarom teruggekeerd. Hier ben ik opnieuw gestart onder de naam Palette Chocolate. Ik verkoop opnieuw online pralines en doe geregeld pop-ups. Zo start ik toevallig vanaf dinsdag met een pop-up in de Kloosterstraat 177 in Antwerpen. Die zal twee weken open zijn.”
“Onze eerste dochter werd in Australië geboren en kon moeilijk van daaruit een band met haar familie opbouwen. Dat begon toch te knagen. In 2018 zijn we daarom teruggekeerd. Hier ben ik opnieuw gestart onder de naam Palette Chocolate”
Iryna De Peuter
Gault&Millau roemt Iryna nu als ontdekking van het jaar. Ze spreken van “zorgvuldig ambachtelijk werk” en merken op dat ze zin voor esthetiek laat zien en ook het vermogen bezit om expressieve smaakassociaties neer te zetten. “Daarin toont ze het gevoel voor evenwicht om met de juiste verhouding tussen vulling en chocolade mooi glanzende pralines te creëren die naar meer smaken. Ze zorgt voor een verfrissende, eigentijdse aanpak”, zo zegt de gids.
De complimenten doen haar blozen. Maar ze is ook fier op haar parcours. “Ik weet het, het is best bijzonder om vanuit België naar Australië te trekken en daar chocolatier te worden. (lacht) Maar ik kies nooit voor de makkelijkste weg. Ik hou van een uitdaging en dan is het dubbel zo leuk als het lukt. Het is alleszins fijn om te horen dat mijn creaties nu ook in België worden geapprecieerd. Hopelijk gaan nu nog meer mensen mij ontdekken”, zegt ze.
Originele creaties
Haar creaties zijn vaak origineel. Zo liet ze de gasten op de uitreiking een praline met zwarte truffel proeven. “Ik maak ook pralines met gorgonzola en parmezaan. Dat lijkt raar, maar de smaken passen. Ik gebruik ook heel graag exotische vruchten zoals kalamansi, yuzu of bergamot voor een frisse toets. En als ik toch een classic maak, dan speel ik altijd met verschillende texturen. Zo probeer ik het verschil te maken.”
“Ik maak ook pralines met gorgonzola en parmezaan. Dat lijkt raar, maar de smaken passen. Ik gebruik ook heel graag exotische vruchten zoals kalamansi, yuzu of bergamot voor een frisse toets”
Iryna De Peuter
De selectie chocolatiers wordt gepubliceerd op de website. Daarin staat nog één extra Antwerpse nieuwkomer: Chocorette van Yanne De Decker. De jaarlijkse restaurantgids van Gault&Millau verschijnt op 4 november.