Chef Johan Segers serveert smaken uit de Grote Oorlog voor publiek van 14-18-musical De VIP-formule Chef’s Club omvat een vijfgangenmenu van de hand van sterrenchef Johan Segers. Foto: Robin Fasseur

Antwerpse chef Johan Segers serveert smaken uit de Grote Oorlog voor publiek van 14-18-musical

Studio 100 lanceert een Chef’s Club voor haar nieuwste 14-18-voorstelling in het Pop-Up Theater in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Wie zich inschrijft mag proeven van een vijfgangenmenu van de hand van sterrenchef Johan Segers. De man achter ’t Fornuis in Antwerpen ging aan de slag met ingrediënten die je begin 20e eeuw zou terugvinden in elk huishouden. Deelnemers mogen zich dus verwachten aan corned beef, vis uit blik en kip uit een gamel; maar alles op gastronomisch niveau.

Het pop-up theater in Puurs (Puurs-Sint-Amands) ontgroeit stilaan haar naam. De musical-arena kwam er in 2018 na aanzwellend succes van een reeks musicals die Studio 100 op de planken bracht. Op zes jaar tijd speelden er musicals als 40-45, Daens, Red Star Line en tientallen andere zaalshows. Van de nieuwe, herwerkte versie van musical 14-18 gingen intussen al 135.000 tickets over de toog. Studio 100 belooft haar bezoekers een schepje bovenop de intussen gekende formule van rijdende tribunes en prachtige decors.

Chef’s Club

Wie graag een flinke cent wil neerleggen voor een totaalervaring op culinair vlak, kan zich inschrijven voor de Chef’s Club, die in het verleden ook al voor andere musicals werd gelanceerd. Met deze VIP-formule parkeer je voor de deur, wordt je bediend door mannen en vrouwen in pak en krijg je een vijfgangenmenu geserveerd recht uit het hoofd van Johan Segers (75).

“Met onze Chef’ Club wil ik onze gasten opwarmen voor de 14-18-voorstelling”, aldus Chef Segers. Foto: Robin Fasseur

“Met onze Chef’ Club wil ik onze gasten opwarmen voor de 14-18-voorstelling, die overigens weer schitterend is”, vertelt Johan Segers, bekend van sterrenzaak ’t Fornuis in Antwerpen. Hij is ook een persoonlijkheid bij culinaire zender Njam, die deel uitmaakt van de Studio-100-familie. “We serveren gerechten met ingrediënten die in de tijd van de Eerste Wereldoorlog voor handen waren. Al tillen we die culinaire tradities naar een gastronomisch niveau.”

De Chef’s Club biedt per shift plaats aan 70 personen. Foto: Robin Fasseur

Segers dook in de geschiedenisboeken op zoek naar informatie over de eetgewoonten aan het front. “Eigenlijk vond ik daar niet zo bijster veel over terug”, vertelt hij. “Wat wel duidelijk was, was dat ze daar boven alles hun plan moesten trekken. Alles wat eetbaar was, aten ze op.” Tijdens zijn legertijd deed Segers ervaring op in een militaire veldkeuken. “Natuurlijk was die job veel zwaarder en moeilijker in oorlogstijd maar ook toen moest het allemaal snel vooruit gaan”, herinnert hij zich. “In een oogwenk moest je je kookmateriaal opkramen, soms terwijl er nog stomend voedsel in zat. Dat was niet simpel, en wij waren wél voorbereid. Uit wat ik gelezen heb, kan ik opmaken dat de veldkeukens van de Eerste Wereldoorlog in het begin totaal niet voorzien waren op vier jaar oorlog. Men dacht toen dat die oorlog snel voorbij zou zijn.”

Restaurantje spelen

Een menu samenstellen vormt na decennia ervaring geen uitdaging meer voor Chef Segers. “Maar de Chef’s Club is niet hetzelfde als ‘restaurantje spelen’”, nuanceert hij. “Dit is traiteur. Je moet op korte tijd tot wel 70 personen tegelijkertijd bedienen. Als chef wil je altijd je eigenheid in die gerechten stoppen, maar het moet natuurlijk haalbaar zijn. Goed, ik heb ook al catering verzorgd voor 600 man. Dan blijft dit nog relatief kleinschalig.”

Het zou geen Chef’s Club zijn zonder open keuken. Foto: Robin Fasseur

Chef Segers ontwikkelde vorig jaar ook een menu voor de Chef’s Club ter ere van de Red Star Line musical. “Op het dek van die boot (de Red Star Line was een rederij die imigranten van Antwerpen naar Amerika bracht rond 1900 red.) dronk je champagne en in de buik moesten de armen het stellen met patatten. Rond dat principe hebben we in onze Chef’s Club ook de eetervaring opgebouwd”, vertelt Segers. “Ik had toen de smaak van die historische-gastronomische menu’s wel te pakken. En onze gasten waren ook helemaal mee. Daarom heb ik meteen ‘ja’ gezegd op de vraag van Studio 100 om het opnieuw te organiseren.”